Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kalmar

Särskoleelever utan lärare när KLT:s bussar uteblev

Lyssna på lärarna som blev kvarlämnade
1:17 min
Två kvinnor står framför entrén till Särskolan i Kalmar.
Git Johansson och Anette Sandén kom ej med sina elever på särskolan till hemkunskap på Funkaboskolan under fredagen. Foto: Emma Sandebäck/Sveriges Radio

Anette Sandén och Git Johansson fick stå över skolskjutsen för att få eleverna till hemkunskapen. Men ingen annan buss kom så eleverna blev utan lektion.

KLT:s problem med särskolebussarna kvarstår. Förra veckan rapporterade P4 Kalmar om problemen och då lovade Vd:n Karl-Johan Bodell att det skulle vara löst till den här veckan.

Eleverna missar sina lektioner och missar sina ledsagare som hjälper dem att utföra lektionerna.

Under morgonen skulle 12 personer, både elever och lärare från särskolan åka till sin hemkunskap. Men bara tio personer kom med på grund av att KLT's buss inte hade tillräckligt med platser.

Två ledsagare lämnades kvar och en var Anette Sandén.

– Vi skulle ha varit på Funkaboskolan i dag klockan åtta och haft hemkunskap. Nu är klockan nio och det är fortfarande två personer som inte kommit dit för att det kommer inte bussar så att vi får plats allihopa, säger hon och fortsätter:

– Så eleverna missar sina lektioner och missar sina ledsagare som hjälper dem att utföra lektionerna.

För tillfället måste vi lösa det dag för dag helt enkelt.

Det fanns inte fler bussar

För att kunna få alla elever till Funkaboskolan så avstod två lärare skolskjutsen i tron om att ett ytterligare fordon skulle komma och hämta dem.

– Vi försökte få med eleverna och vi hoppas ju alltid att det ska lösa sig och att det kommer en till. Men de bryr sig ju inte, säger Anette Sandén.

Git Johansson är också ledsagare och hon är också upprörd över situationen som gång på gång upprepar sig.

– Vi hoppas ju oftast att det kommer en buss till eftersom vi beställer till tolv personer och de säger att de bara kan ta tio. Då hoppas ju vi att det kommer en buss till men då ringer vi upp och frågar om de kan lösa detta. Men det kan de inte lösa utan vi ska ta kontakt med han då, Bodell, eller vad han heter.

Eleverna kunde inte genomföra sin lektion

– Det här blir ju bara en följetong. Det händer ju ingenting, säger Git Johansson.

På Funkaboskolan stod tio elever som trots att de lyckats komma fram till sin lektion inte kan genomföra den eftersom det behövs fler ledsagare.

– Ja, det står tio elever i en hemkunskapssal och det fattas två vuxna där. Det ska vara fyra vuxna för att de ska kunna tillgodogöra sig lektionerna. Det är bedrövligt, säger Anette Sandén.

När P4 Kalmar ringer upp Karl-Johan Bodell som är VD på KLT säger han att det fortfarande kvarstår bekymmer med bilar, att behovet inte går att täcka.

– Vi har tittat på detta i veckan och vi jobbar vidare med det. Men för tillfället måste vi lösa det dag för dag helt enkelt, säger han.

Han säger också att anledningen till att man inte har haft tillräckligt med fordon är för att det har uppstått nya behov under sommaren som man inte räknat med.

"Vi ska fixa fler bilar"

– Vi har beslutat om att komplettera med att fixa ytterligare bilar till den här trafiken. Men det tar ju alltid en liten stund innan allt är på plats. Det är på gång men det tar en liten stund, säger han.

Han säger också att man nu har skapat en arbetsgrupp med länets skolchefer för att upprätta ett regelverk kring skolskjutsen för elever i särskolan. För att undvika att brister på fordon uppstår.

– Där tittar vi på det här för att försöka skapa ett gemensamt regelverk för vad som ska gälla för sådana här resor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".