Antalet döda i självmord 2016, siffror skapade av levande ljus.
Foto: Alfred Skogberg / Suicide Zero
Kalmar län

Maria Pedersen tänker varje dag på sonen som tog sitt liv för fyra år sedan

"Bemöts man med tystnad så känner man sig otroligt övergiven"
2:27 min

År 2016 tog 1478 personer i Sverige sitt liv. Det viktigaste för att få färre att välja att avsluta sina liv menar Marie Pedersen är att vi måste prata om psykisk ohälsa.

Suicidpreventiva dagen infaller varje år 10 september. I Kalmar län uppmärksammas dagen på flera platser. En av initiativtagarna är Marie Pedersen, Timmernabben.

Hennes son tog sitt liv för fyra år sedan. Varje dag som går tänker hon på honom. Hon pratar om honom i princip varje dag.

– Tankarna har ju förändrats under åren, så är det. I början var det mycket varför det hände, man ältade det mycket och varför vi inte gjorde på något annat sätt eller varför vi inte gjorde mer, berättar Marie Pedersen.

Nu, fyra år senare, dyker han upp som en susning genom huvudet.

Hon tror att man måste våga fråga människor som inte mår bra hur de egentligen mår. Psykisk ohälsa är inte ett problem som kan sopas under mattan. Det bara ökat tabun kring det hela.

Det gör också att känslan av att vara ensam om att må dåligt är vanlig, tror Marie Pedersen, eftersom ämnet inte vågar lyftas på riktigt. Vi vågar helt enkelt inte fråga mäniskor som inte mår särskilt bra hur de egentligen mår.

Att uppmärksamma när det sker en förändring hos en person i ens omgivning och att se när det sker livsomställningar, det menar hon är det viktigaste för att få människor att känna att det inte är ensamma.

För de som befinner sig i den situation som Marie Pedersen har befunnit sig i, och fortfarande gör, vill hon också ge samma tips. Prata om vad som hänt, prata om personen som tagit sitt liv.

– Om man bara bemöts med tystnad så blir det ännu jobbigare, ännu värre, men när man får prata om personen som har gått bort så lättar det faktiskt. Våga fråga hur de egentligen mår, det är när man bemöts med tystnad som man känner sig otroligt övergiven.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".