Texten Kalmar kommun och kommunvapnet
Foto: Viktor Blomberg/Sveriges Radio
Kalmar

Kritik mot arbetsmiljön på socialförvaltningen i Kalmar

Hör P4 Kalmars Johanna O Jönsson om arbetsmiljön på socialförvaltningen i Kalmar
1:03 min

Arbetsmiljöverket reagerar på arbetsmiljön på socialförvaltningen i Kalmar efter en inspektion som gjordes i maj i år.

Rapporten berör både personalens säkerhet och deras stressnivå som är alldeles för hög.

Svårigheter att sova, magproblem och hög stress. Så beskriver personalen på socialförvaltningen i Kalmar sin situation på arbetet.

Det här har lett till att Arbetsmiljöverket har regerat efter en inspektion i början av maj.

Under inspektionen framkom det bland annat att det saknas chefer som kan prioritera arbetet. Att arbetsbelastningen på vissa avdelningar, bland annat den för ensamkommande, är alldeles för tung, med oklara rutiner och många medarbetare som slutar.

Det framkommer också att personalen inte är tillräckligt informerad om sin säkerhet. Bland annat åker personal på hembesök ensamma när de egentligen skulle varit två, tar inte med larm och vet inte hur man rapporterar om hot eller våld skulle uppstå.

Arbetsmiljöverket ställer nu krav på kommunen att ordna arbetsmiljön snarast. Om inte det sker kan socialförvaltningen tvingas stängas ner eller få ett föreläggande om att vissa saker måste förändras kombinerat med ett vite, alltså ett belopp som måste betalas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".