Annigunn Wedin och en grävmaskin.
Annigunn Wedin är en av de som drabbats. Grävmaskinen till höger har inget med artikeln att göra. Foto: Eric Porali/Sveriges Radio och Lennart Palm/Sveriges Radio
Mörbylånga

Kablar grävdes av sju gånger – hon har varit utan internet i veckor

Annigun Wedin: "Vi har fått hjälpa våra grannar betala räkningar"
1:17 min

I nästan en månads tid har invånare på sydöstra Öland varit utan telefon, tv och internet. Anledningen är att kopparkablar grävts av vid sju tillfällen.

Annigun Wedin på Öland är en av dem som drabbats och som fått klara sig utan internet, fast telefoni och tv i en månad.

– Vi har betalat räkningarna via postgirot. Vi har också fått gå över till grannen och hjälpt dem att betala räkningarna via internetdelning på våra mobiltelefoner, säger Annigun Wedin.

– Telia har inte kommunicerat med sina kunder. Vi har inte vetat vad det är som är fel och hur lång tid det kommer ta att fixa, säger hon.

21 hushåll drabbade

Det är kunder till Telia som varit drabbade när Telias dotterbolag Skanova, som äger kabelnäten i marken, fått sina kablar avgrävda vid hela sju tillfällen.

– Problemet är ju att så fort vi har lagat har ett nytt fel uppstått. Det är inte en enskild avgrävning. Därför upplevs tiden för kunderna som väldigt lång, säger Kjell Rödin, driftschef på Skanova.

Företaget uppger att det totalt är 21 hushåll som varit drabbade. Enligt Skanova är det företaget IP-Only som grävt av kablarna under utbyggnaden av fiber i området.

Enligt det företaget har man tagit del av kartor över nedgrävda kablar innan man började gräva men menar att Skanovas kablar inte fanns på kartan. Huruvida det stämmer eller inte lär den utredning som Skanova ska inleda på måndag visa.

Den här nyheten kom till genom ett tips. Vill du tipsa P4 Kalmar? Ring 0480-59 000!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".