Åsa Molde
Åsa Molde Foto: Peter Bressler Sveriges Radio
Borgholm

Åsa Molde räddar liv i krigszoner

Åsa Molde om arbetet som läkare i Röda Korset
4:26 min

I 27 år har Åsa Molde från Öland arbetat som läkare åt Röda Korset. Hon har varit i många konfliktområden för att arbeta på sjukhus och hjälpa skadade.

Senast i våras var hon två månader på ett sjukhus i inte långt från Mosul i Irak, och många sårad från striderna i Mosul kom till sjukhuset där Åsa Molde var.

– Där vi var, var det lugnt – som tur var, annars hade det varit svårt att arbeta. Men naturligtvis är det bedrövligt att se, inte bara sårade soldater, utan kvinnor och barn också och andra som borde skyddas och inte utsättas för skador.  
 
Hur tänker du när det kommer in en massa skadade människor?

– Det är mitt arbete helt enkelt att prioritera och snabbt besluta vilka som har svårast skador och vilka man ska ta hand om först. Det är en fråga om träning och erfarenhet.


Nu har det gått 27 år sedan Åsa Molde var ute på sitt första uppdrag, på ett litet sjukhus i Etiopien, ett uppdrag som blev extremt dramatiskt och farligt.

– Plötsligt ändrade kriget sig så fronten hamnade mitt i vårt sjukhus, det vars strider inne på sjukhuset med skottlossning. Samtidigt var det väldigt många sårade som kom till sjukhuset.

Striderna gjorde dessutom så att sjukhuset blev helt avskuret och inte kunde få några förnödenheter som mediciner och förbandsmaterial. I 3,5 månader var sjukhuset isolerat. Den första tiden arbetade Åsa Molde och resten av personalen i princip dygnet runt.

– Efter en vecka när vi insåg att vi var avskurna och att det inte kom någon hjälp insåg vi att vi måste ta det lite lugnt och tänka på oss själva.
 
Efter det träffades personanalen tre gånger om dagen för att äta och de såg till att få sömn på nätterna.

Först när de rebeller som tagit över sjukhuset segrade i kriget och den tidigare ledaren flytt landet kunde Åsa Molde och de andra komma i kontakt med omvärlden igen.

– Då blev landet säkert och fritt kan man säga och Röda Korset kunde komma med förnödenheter till oss och vi kunde komma ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".