Polis griper personer i centrala Kalmar.
1 av 2
Personer från Nordiska motståndsrörelsen blev så aggressiva att polisen fick omhänderta några av dem. Foto: Louise Haag/Sveriges Radio
Regnbågsflaggor i parad.
2 av 2
Pridetåget i Kalmar var långt och färgglatt Foto: Eric Porali/Sveriges Radio
Kalmar

Nazister störde prideparaden – misstänkt släppt efter förhör

Anna Ekergren, ordförande Kalmarsund pride: "Skönt att gå förbi och visa att vi står upp för människors lika värde"
0:19 min

Pridetåget i Kalmar på lördagen stördes av nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. En polis som försökte avstyra bråk ska ha attackerats och en man misstänks för våld mot tjänsteman.

En grupp från nazistiska Nordiska motståndsrörelsen störde prideparaden som gick genom Kalmar på lördagen. Polisen upplevde det som att nazisterna demonstrerade, vilket de saknade tillstånd för och en anmälan om brott mot ordningslagen har skrivits.

En kvinna försökte slita en flagga ur händerna på en man från rörelsen och det uppstod tumult. En polis försökte lugna ner stämningen och mannen med flaggan, en man i 30-årsåldern, ska då ha tryckt den i bröstet på polisen som föll till marken.

– Flaggan satt på typ en hockeyklubba, någon stång, pinne eller liknande. Polisen föll till marken men jag har inga uppgifter om att polisen behövt uppsöka vård, säger Anna Göransson, pressinformatör vid polisens ledningscentral, till P4 Kalmar.

Mannen med flaggan greps misstänkt för våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd.

Vid 21-tiden på lördagskvällen meddelade polisen att mannen släppts efter förhör, efter beslut av åklagare.

– Den typen av brott är sällan häktningsgrundande så de blir sällan anhållna eller häktade, förklarar P-O Jansson, jourhavande förundersökningsledare.

Men misstankarna mot mannen kvarstår?

– O ja.

Ytterligare fem män från nazistgruppen omhändertogs. De var senare på lördagskvällen släppta, men två av dem var misstänkta för våldsamt motstånd.

I samband med att kvinnan försökte slita flaggan från mannen skrevs en anmälan om ofredande, men ingen från pridetåget har behövt omhändertas eller gripas.

Innan incidenten var stämningen hög både i tåget och vid sidan om.

– Det är självklart för oss att gå i paraden, alla är så glada och budskapet är så viktigt, sa några som gick i täten av tåget.

– Alla ska få vara den de är.

Även förskolepersonal och föräldrar gick i tåget.

– Jag vill visa att alla är lika mycket värda, sa Karin som har en dotter på förskolan Trollet. Man ska få vara den man är och bli accepterad för det.

En paraddeltagare som stack ut lite extra kom från Skälby 4H-gård. En ponny, ledd av Isabell Hall.

– Vi tycker det är viktigt att alla ska få vara med, både på vår gård och i övrigt. Det vill vi gärna visa här, sa hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".