Erika Aronowitsch som är nationell samordnare på Forum för levande historia. Foto: Eric Porali.
Erika Aronowitsch är nationell samordnare på Forum för levande historia. Foto: Eric Porali/Sveriges Radio.
Kalmar

Fördomar i fokus när utställningen ”Stämplad” visas i Kalmar

Nationell samordnare: "Det finns en stor oro i samhället"
3:47 min

Det började med att kulturdepartementet gav Forum för levande historia i uppdrag att nå nya målgruppen på nya platser. Nu har det blivit en utställning om fördomar som kan ses i Kalmar.

– Homofobin är en av delarna som handlar om det här kring hur vi kategoriserar människor. Det finns många undersökningar som visar att homofobin minskat, men det finns också tendenser där vi ser ett mer hatfullt samhälle och en stor oro för jämlikheten i samhället, säger Erika Aronowitsch som är nationell samordnare på myndigheten Forum för levande historia. 

Utställningen har stått på köpcentrum och resecentrum runt om i Sverige och besökts 15 000 människor.

Det vet man eftersom en av utställningens delar är interaktiv, ett fördomstest. Genom att besökaren interagerar med testet loggas också svaren och på så sätt vet man hur många unga mellan 18 och 25 som har besökt utställningen.

Jag är drabbad av Stämplats enkelhet och tydlighet.

Utställningen har temat fördomar och kategorisering och tyngden ligger på andra världskrigets Tyskland.

– Folk sa till mig att jag inte kunde visa en utställning om förintelsen på köpcentrum. Att det var osmakligt. Men det finns ett jättestort intresse, säger Erika Aronowitsch.

Under Prideveckans sista dag stod utställningen på Länsmuseet i Kalmar. Utställningen Stämplad besöktes också under morgonen av demokrati och kulturministern Alice Bah Kuhnke (MP).

– Jag är drabbad av Stämplats enkelhet och tydlighet. Enkelt men man ser ändå konsekvenserna av nazismen och vägen dit. Det är något som griper tag i magen, säger Alice Bah Kuhnke.

Utställningen ställs ju ut i Kalmar i samband med Pride, funkar det att göra den jämförelsen mellan nazismen under andra världskriget och Pride?

– Man ska alltid vara varsam när man gör snabba och enkla jämförelser. Men om man talar om alla människors lika rättigheter och bristen på respekten för dem. Men det som vi såg under andra världskriget, det är ju vad vi i dag i Kalmar, Småland, Europa kämpar för inte ska upprepas.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".