Bilder på Kalmar tingsrätt och en entré till landstinget i Kalmar.
Arkivbild. Foto: Viktor Blomberg & Nick Näslund/Sveriges Radio
P4 Kalmar avslöjar

Misstänkt miljonsvindlare anmäler landstinget för dataintrång

Den man som misstänks ha lurat landstinget i Kalmar län på nästan en miljon kronor tillsammans med en kvinna har polisanmält landstinget för dataintrång.

Rättegången mot mannen inleddes i slutet av augusti. Han misstänks för trolöshet mot huvudman genom att ha svindlat pengar från sin tidigare arbetsgivare, Landstinget i Kalmar län. Även en kvinna misstänks för inblandning.

Nu anmäler mannen landstinget och den advokatfirma som företräder landstinget, kan P4 Kalmar avslöja.

Orsaken är, enligt mannens advokat Thomas Magnusson, att först anställda vid landstinget och sedan advokatfirman har loggat in på mannens datakonto och laddat ner filer.

Det har de kunnat göra efter att de fått tillgång till inloggningsuppgifter under den pågående rättegången i Kalmar tingsrätt, enligt Thomas Magnusson.

Mannen menar att landstinget gått in och sökt information på ett otillbörligt sätt och att de därmed kan ha gjort sig skyldiga till dataintrång.

– Det här kan ha betydelse för bedömningen av de framtida vittnesmålen från anställda vid landstinget och för trovärdigheten hos dem, säger mannens advokat Thomas Magnusson.

P4 Kalmar har sökt ansvariga på landstinget för en kommentar men har inte lyckats nå dem. Vi kommer under måndagen fortsätta försöka få en kommentar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".