Siluett av människa och stjärnkikare
Gamleby Amatörastronomiska Förening firar 40 år i år med kalas och med ett stort rymdintresse. Foto: Gamleby Amatörastronomiska Förening GAF
40 x 40

40-årsfirande bland stjärnorna i Gamleby

Veckans 40-åring: Gamleby Amatörastronomers Förening
4:31 min

Veckans 40-åring är en annorlunda sådan, en förening vars gemensamma nämnare är rymden. Gamleby Amatörastronomiska Förening, GAF, firar 40 år.

Det är intresset och engagemanget bland ortsborna som gör att Gamleby Amatörastronomiska Förening lever vidare 40 år sedan starten 1977. Det och att grundaren fortfarande är aktiv i föreningen.

Ordförande inför 40-årskalaset, Bo Hedin, har funderat på vad det är som är så fascinerande med rymden:

– Om man går ut en kväll och så tittar man och det är stjärnklart, och så tittar man rakt ut och då ser man alla dessa stjärnor. Då inser man att det är ju faktiskt här vi bor, vi bor ju i rymden och rymden är så oerhört fantastiskt vidsträckt och har så många spännande saker i sig.

Firar på astronomins dag

Bo Hedins egen favorit bland stjärnbilderna är Orion, en stjärnbild han gärna tittar på och som innehåller en känd nebulosa. Nebulosan som är som en barnkammare för nya stjärnor.

Föreningens 40-årsfirande innebär utställningar både i Gamleby och Västervik. På astronomins dag 23 september firar man med kalas och med att bjuda in astronomen Carina Persson som ska föreläsa om jordliknande planeter runt andra stjärnor och om möjligheterna för liv där.

Universum, dess storlek och dess outforskade områden är inget som skrämmer Bo Hedin. Universum är vår hemadress helt enkelt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".