Ägg i kartong. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio
Foto: Johanna Lindblad Ahl / Sveriges Radio
Kalmar län

Ägg i bearnaisesås bakom salmonellasmitta

Smittskyddsläkaren: Starka misstankar om att detta inte är svenska ägg
1:22 min

I slutet av augusti blev fyra personer sjuka i salmonella efter att ha ätit på samma restaurang i södra delen av länet.

Nu är det konstaterat att smittan kan kopplas till ägg som användes i bearnaisesåsen på restaurangen. Det måste därmed vara utländska ägg som har använts eftersom Sverige sedan flera år gör kontroller som garanterar salmonellafria ägg.

– I stort sett alla svenska ägg är kontrollerade. Det kan man se genom att de är stämplade, säger smittskyddsläkare Claes Söderström.

Enligt ett pressmeddelande från Landstinget i Kalmar län har det konstaterats kopplingar mellan salmonellasmitta och utländska ägg på flera platser i södra Sverige.

– Jag skulle inte våga äta typ äggtoddy om jag åkte iväg till Tyskland eller Polen eller något annat land, säger Claes Söderström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".