Man i clownkostym.
Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio
Kalmar län

Clowner oroade över ny film

Martin Ibohm: Vi är oroliga för att bilden på skräckclowner sprids igen
1:02 min

Den nya skräckfilmen "Det" oroar Martin Ibohm från Nätverket Sveriges sjukhusclowner, som befarar att trenden med clowner som skräms återvänder till våra gator.

På sjukhuset i Kalmar arbetar Martin Ibohm som sjukhusclown. Han och 73 andra clowner finns på 35 orter runt om i Sverige.

Varje dag möter han uppskattning från patienter. Förra året började han dock märka att folk inte vågade anlita clowner för att roa.

– Vi påverkades av att en del inbokade clownjobb utanför sjukhuset blev avbokad eller så fick jag göra en annan föreställning, säger Martin som tar avstånd från dem som gick runt och injagade skräck i barn och vuxna i otäcka clownmasker.

– På sjukhuset såg de  att vi var något annat än de skräckmasker man kunde se på sociala medier, säger han.

Clownen är barnens vän och en glädjespridare.

Idag finns clowner på barnsjukhus, vårdhem, olika boenden och i hemsjukvården.

Han är starkt kritisk till att figuren Pennywise i filmen "Det" av Stephen King är utklädd till en monsterclown. Därför uppmanar han och nätverket medierna att inte sprida uppfattningen att clowner är elaka.

– Clownen är barnens vän och en glädjespridare, säger Martin Ibohm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".