Ljus och ett handskrivet brev till den omkomne eleven
Foto: Sigrid Edsenius/Sveriges Radio
Nybro

Nybro kommun granskas efter drunkningsolyckan i Linneasjön

Hör P4 Kalmars nyhetssändning om efterspelet till drunkningsolyckan
0:25 min

Arbetsmiljöverket kommer till Nybro på fredag för att granska kommunens rutiner. Detta efter att en gymnasieelev miste livet under en inspark.

Det var i slutet på augusti i samband med en insparksaktivitet på skolan som 17-årige Saif Awes miste sitt liv när han skulle simma i Linneasjön.

Den tragiska händelsen upprörde mycket känslor och skolan tillsammans med kommunen beslutade sig för att sätta in väktare för att bibehålla lugnet.

En väktare kvar på Åkrahällskolan

Nu har kommunen bestämt att behålla en väktare en period framöver, säger Jan Darrell som är kommunchef i Nybro kommun.

– Det är ett så normalt läge det bara går just nu på skolan och det är mycket lugnare. Men vi har ändå beslutat om att behålla en väktare, i alla fall en period framöver, säger kommunchefen till P4 Kalmar.

Efter händelsen beslutade kommunen för att anmäla sig själva till både Arbetsmiljöverket och Skolinspektionen. På fredag kommer representanter från Arbetsmiljöverket till Nybro för att kolla igenom hur rutiner har skötts och hur riskarbetet har sett ut. Skolinspektionen avvaktar Arbetsmiljöverkets beslut.

"Det är alltid lätt att vara efterklok"

– Vi har tagit fram den dokumentation som Arbetsmiljöverket vill kolla på och det känns bra att de ska komma och titta på det med tanke på vad som har hänt, säger Jan Darrell.

När ni tittar igenom dokumenten, känns det som att det finns något kommunen kunde ha gjort annorlunda?

– Det är alltid lätt att vara efterklok och särskilt vid en sådan här händelse som är så pass allvarlig. Men givet förutsättningarna vi har haft så tycker jag vi har haft ett bra arbete, det finns en röd tråd från nämnd ända in i klassrummen. Sen är det ju klart att man alltid kan göra en annan riskbedömning, säger Jan Darrell och fortsätter:

– Den här skattjakten är en aktivitet som har funnits sedan 1969 och man vaggas väl in i en falsk trygghet för varje gång som ingenting händer.

Kommer man fortsätta med skattjakten?

– Om man tittar på syftet att skapa sammanhållning så kommer det nog att fortgå men formen kan komma att se annorlunda ut. Det är något skolan får prata med eleverna om, säger kommunchefen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".