Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kalmar län

Hästföretagare kan tvingas sälja 200 hästar

Publicerat tisdag 12 september 2017 kl 20.00
"Han har överskridit sitt tillstånd"
1:40 min
Johan Larssen, hästföretagare, framför sina hästar på en äng
Johan Larssen. Foto: Annelie Frank / Sveriges Radio

Länsstyrelserna i Kalmar och Skåne vill dra in tillståndet att driva hästverksamhet för en av Sveriges största hästföretagare.

Johan Larssen, hästföretagare på Öland, måste sälja över 200 hästar – och om han inte gör det väntar ett vite på en halv miljon kronor, om han inte får gehör i Förvaltningsdomstolen i Malmö.

Länsveterinär Lilian Lange i Kalmar säger att det inte är någon särskild händelse som har gjort att Länsstyrelsen i Kalmar län har valt att dra in Johan Larssens tillstånd för hästverksamhet.

– Det beror på att han har överskridit sitt tillstånd och att det är brister som har framkommit som har återupprepats. Det kan vara bristande hovvård, att man inte har vindskydd. Det är ju väldig viktigt att man sköter det här. Så då kom vi fram till att tillståndet måste återkallas, säger Lilian Lange.

Frågan lyftes först i Skåne

Myndigheterna har sett brister i Johan Larssens djurhållning länge. Han har verksamhet med över 200 islandshästar både på Öland och i Skåne. Länsstyrelsen i Skåne län var först med att lyfta frågan om att dra in tillståndet och Kalmar följde sedan efter.

– När vi fick kunskap om hur det låg till där styrkte det riktigheten i vårt beslut, säger Lilian Lange.

Det är bedömning hos olika människor vad de anser är en tunn häst.

Det indragna tillståndet innebär att Johan Larssen inte längre får ha hästverksamhet och han får inte heller ha mer än nio hästar. Han har överklagat beslutet till Förvaltningsrätten i Malmö. Han tycker själv att han är orättvist behandlad och att han har försökt göra rätt i de här upprepade ärendena.

– Om problemet uppstått är det problem. Fast man har åtgärdat det så är det fortfarande ett problem för länsstyrelsen, säger Johan Larssen.

Någonstans har du ju inte lyckats med det?

– Det är bedömning hos olika människor vad de anser är en tunn häst.

Anser att det är fel i tillståndet

Johan Larssen menar också att det har varit fel i hans tillstånd från början och att det är det som har gjort att det har överskridits, som Lilian Lange säger.

Är det något du kunde ha gjort annorlunda?

– Sökt tillstånd varje år, tagit hjälp av en jurist och sökt riktiga paragraf 16-tillstånd.

Länsstyrelserna har alltså beslutat att Johan Larssen ska betala ett vite på en halv miljon kronor om han inte säljer de över 200 hästarna inom ett par månader. Men ingenting händer i ärendet förrän Förvaltningsrätten i Malmö tar upp fallet. När detta blir är inte klart än. Om Johan Larssen inte får igenom sitt överklagande och sedan inte rättar sig efter länsstyrelsernas beslut kan hans hästar omhändertas av myndigheterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".