Peter Bressler framför personal ur sjukhusköket
Foto: Peter Bressler/Sveriges Radio.
Kalmar län

Många uppskattar den prisade sjukhusmaten

Kostchefen Åsa Andersson: "Betyder att det vi gör är rätt"
0:44 min

Sjukhusmaten i Kalmar län har belönats med flera utmärkelser tidigare – och nu har man fått ännu ett från Smålands och Ölands gastronomiska akademi.

Smålands och Ölands gastronomiska akademi berömmer landstinget för maten i kategorin "Den offentliga maten". Motiveringen lyder:
"För sitt gedigna arbete med att göra måltiderna mer lustfyllda för patienterna på sjukhusen i Kalmar län. Höjd måltidskvalité och utbildning av personalen har resulterat i nöjda matgäster."

Landstingets kostchef, Åsa Andersson, är förstås stolt över utmärkelsen.

– Det är klart att det betyder att det vi gör känns rätt. Och våra patienter är väldigt, väldigt nöjda – både med att vi lagar hemlagad mat som vi serverar direkt och att måltidsvärdarna gör lite extra för patienterna. De serverar maten på avdelningarna.

– Vi har ju hela måltidskedjan och det tycker vi är jättebra, säger Åsa Andersson.

Och det är inte bara patienterna som är nöjd med maten.

– Jag tycker maten är jättebra. Hokifilén var jättebra. Och den vegetariska buffén är bra med goda bönor, säger läkaren Anders Engström som sitter och äter med sina kollegor i matsalen.

– Jag går hit nästan varje dag i veckan och äter.

Blir man bättre läkare när man äter vettig mat?

– Man blir en bättre människa, säger han och skrattar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".