barn i ring i gympasal på Torslundaskola
Uppladdning inför träning med pulsband på kom igång-dag Foto: Peter Bressler
Mörbylånga

Start för Kom igång-satsningen inför Världens barn-loppet

August och Agnes 10 år: "Man tänker bättre om man rör på sig"
1:16 min

Världens barn-loppet närmar sig med stormsteg. Under onsdagen startade kom igång-satsningen inför loppet på Torslundaskolan på Öland.

Gymnastiksalen och klassrummen på Torslundaskolan på Öland var full av annorlunda lektioner under onsdagsförmiddagen. Istället för klassiska matte- och svenskalektioner fick de 160 eleverna testa olika kom igång-aktiviteter.

Syftet var att uppmuntra, inspirera och motivera ungdomarna så att de av egen kraft kommer igång med att satsa på sin hälsa. Samtidigt är det en uppvärmning inför Världens barn-loppet i Kalmar i oktober.

– Om man springer mycket kan få bra motion. Man tänker mer om man rör på sig, säger August Prim och Agnes Törnqvist som är 10 år.  

Fem olika stationer på skolområdet fick eleverna testa på olika rörelser och sinnen.

Det är fantastiskt att se att den satsning vi gjort börjar få effekt.

Pulsträning med pulsband stod på schemat i gymnastiksalen under ledning av gympalärarna Mattias Almswik och Annika Bergling.

– Tanken är att få hjärta och hjärna att må som bäst, säger Mattias.

Skolan har haft träning med pulsband under tre år.

 – Jag märker att många elever orkar mycket mer. De trivs med att ha idrott. Ingen pustar över att ha gympa, som det var för några år sen.

Ordföranden i Barn- och ungdomsutskottet i Mörbylånga kommun, Agneta Stjärnlöv, besökte skolans kom igång-dag och blev imponerad av vad hon såg.

– Det är fantastiskt att se att den satsning vi gjort börjar få effekt. Vi såg nyligen betygsresultaten och där ser vi att Torslundaskola är lite bättre än alla andra i kommunen. Dessutom har man lägre sjuktal här, säger Agneta Stjärnlöv.

Kom igång-turnén arrangeras bland annat av Landstinget i Kalmar, P4 Kalmar, Smålandsidrotten, Friskis och Svettis och det lokala föreningslivet.

Världens barn-loppet äger rum den sjunde oktober kl 11 på Guldfågeln arena i Kalmar.

Här kan du anmäla dig till Världens barn-loppet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".