Lapp med texten "kyrkoval".
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Oskarshamn

Lägst valdeltagande i Oskarshamn i kyrkovalet – nu ska man vända trenden

Kyrkokamrén: "Många är dåligt insatta i verksamheten"
1:20 min

Kyrkovalet har ett lågt valdeltagande i hela landet och i länet. Men allra lägst var det i Oskarshamns församling förra gången. Men nu vill man vända trenden.

På söndag är det dags att rösta i kyrkovalet – en möjlighet som inte så många länsbor verkar ta. I alla fall inte om man tittar på föregående vals deltagande.

I Oskarshamns kyrkofullmäktige så var det bara cirka åtta procent valdeltagande 2013 – lägst i länet bland de olika pastoraten.

Mats Ytterborg är kyrkokamrer i Oskarshamns församling och den som sköter det administrativa inför kyrkovalet i församlingen. Han hoppas på ett bättre valdeltagande den här gången.

– Vår målsättningen är låg men vi har sagt internt att vi vill komma upp i tio procent valdeltagande. Men om vi lyckas får vi se, säger han.

Han berättar att församlingen har satsat på info i församlingshemmen, via brevlådan och via nyhetsmail.

– Sen har vi kampanjplaner med olika aktiviteter, hemsidan och så vidare.

Varför tror du att det är så få som väljer att utnyttja sin rösträtt i kyrkovalet?

– Dels tror jag många är dåligt insatta i verksamheten. Men det kan nog finnas en hel del som är nöjda med den verksamhet man går till.

Kyrkan dålig på att informera

En av många som väljer att inte rösta på söndag är Lotta Nyström som bor i Kalmar. Hon menar att hon är för dåligt insatt.

– Jag är inte speciellt kyrklig av mig så jag har inte så stor inblick i vilka det är man ska välja och vad de gör. Jag är inte insatt helt enkelt.

Hon tror att kyrkan är lite dåliga på att marknadsföra att det är val.

– Det skulle varit mer i media där folk ser och hör om det. Man hör inte så mycket om det överhuvudtaget, tycker jag i alla fall. Kanske mer aktiva på sociala medier, säger Lotta Nyström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".