Zaida Catalán
Zaida Catalán. Arkivbild. Foto: Sören Andersson/TT

Uppgifter: Kongolesiska agenter vilseledde Catalán

"Lurades att åka till platsen där hon mördades"
1:30 min

Det kommer nya uppgifter som rör mordet på den svenska FN-experten Zaida Catalán i Kongo-Kinshasa i våras. En granskning fransk radio har gjort tyder på att Catalán och hennes kollega blev lurade av kongoleiska myndigheter att åka till platsen där de mördades.

Det kommer nya uppgifter som rör mordet på den svenska FN-experten Zaida Catalán i Kongo-Kinshasa i våras. En granskning fransk radio har gjort tyder på att Catalan och hennes kollega blev lurade av kongoleiska myndigheter att åka till platsen där de mördades.

Det är franska mediebolaget Radio France International som kommit över en bandupptagning av ett samtal Zaida Catalán och hennes amerikanska kollega Michael Sharp hade med några personer ur lokalbefolkningen i Kananga i Kasaiprovinsen kvällen innan mordet, i mars i år.

Catalán och Sharp kartlade massgravar och grova människorättsbrott i området, sedan våldsamheter brutit ut förra sommaren mellan regeringsarmen och lokal milis.

På den publicerade bandupptagningen försöker en äldste i Kananga avråda från att åka vidare på grund av säkerhetsläget. Men mannens råd på det lokala språket tshiluba översätts inte till franska, utan FN-experterna får istället höra att det är säkert att fortsätta mot byn Bunkonde. Och det är i Bunkonde Zaida Catalán och Michael Sharp skjuts till döds dagen därpå.

Enligt Radio France var de två översättarna, som ska ha lurat Catalán och Sharp att fortsätta trots säkerhetsriskerna, agenter från olika kongolesiska myndigheter.

Om det stämmer stärks de misstankar som oberoende Kongokännare tidigare uttryckt om att regimen i huvudstaden Kinshasa är inblandad i dåden.

Men för närvarande står bara ett antal milismän åtalade för dåden, i en kongolesisk militärdomstol.

Svenska och amerikanska försök till polisutredningar har inte kunnat arbeta på plats och FN har inte tillsatt någon mordutredning trots påtryckningar. I stället uttryckte en begränsad FN-studie för en månad sedan att milisen sannolikt är ansvarig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".