Niclas Strömberg vid vattentornet i Kungshall
1 av 2
Niclas Strömberg vid vattentornet i Kungshall. Foto: Emma Sandebäck/Sveriges Radio.
Vattentornet i Nybro
2 av 2
Vattentornet i Kungshall har stått på plats sedan 1937. Gräsmattan runt tornet är klippt och en perfekt plats för utflykt tycker Niclas Strömberg. Foto: Emma Sandebäck/Sveriges Radio
Nybro

Vattentornet i Kungshall är plats 22 av P4 Kalmars 40 platser

Kungshalls Vattentorn plats 22 av 40
5:58 min

Firandet i P4 Kalmar leder denna gång till vattentornet i Kungshall. För Niclas Strömberg är det inte bara en vacker byggnad utan också en samlingspunkt för Nybrobor.

Högt över husen reser sig den tegelröda byggnaden, Kungshalls vattentorn från 1937. Niclas Strömberg visar en plats som för honom har varit en samlingspunkt. Tornet är ett landmärke för Kungshall i smått och för Nybro i stort.

Det är den vackra byggnaden som gör att Niclas Strömberg vill visa platsen som en av de 40 platserna P4 Kalmar besöker i år:

– Vattentornet vet alla vart de ligger.

Eftersom vattentornet stått för den kommunala vattenförsörjningen till tusentals Nybrobor tror Niclas Strömberg att byggnaden i sig är viktig för staden. Han tycker dock att byggnaden i sig förtjänar mer uppmärksamhet eftersom den är så vacker och tronar på höjden i Kungshall.

Där valde jag på avslutningen inför cirka 200 personer att gå ner på knä, mitt på scen och fria till min blivande fru.

Nybro som stad och Kungshall som stadsdel är viktig för honom. Så pass att han för inte alls länge sedan valde att fria till sin flickvän på en plats i just Kungshall, ett stenkast från vattentornet. "Gula Grillen" hade sitt sista sommarevenemang och där tog Niclas Strömberg tillfället i akt.

– Där valde jag på avslutningen inför cirka 200 personer att gå ner på knä mitt på scen och fria till min blivande fru, berättar han lyckligt.

Reaktionen blev ett omedelbart ja.

Att Nybro betyder mycket för Niclas Strömberg, det är tydligt. Han har bott i Madesjö i 24 år, bott i Kungshall, är engagerad i minigolfklubben i Kungshall och köpt bostad i Kristvallabrunn. Nu ska han gifta sig i Madesjö kyrka i maj nästa år med sin stora kärlek.

Staden Nybro blir han trogen och vattentornet som landmärke vilar han ögonen på i princip varje dag.

Fyra snabba frågor

Vad måste man se när man är här?
Vattentornet i Kungshall så klart.

Vad bör man ha gjort när man åker härifrån?
Spelat en runda minigolf, för den sociala biten.

Vad kan man äta?
Poppar upp nya ställen i Kungshall, men en filt och en picknic funkar fint vid vattentornet.

Hur övernattar man bäst här?
Man kan nog bo på flera ställen, men ett tält funkar alltid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".