Mikael och Anki Foss
Mikael och Anki Foss Foto: Privat
Kalmar

Strokedrabbade Mikael Foss mister assistans

Anki Foss: "Då har samhället ytterligare en person att ta hand om"
1:27 min

Från och med idag drar Kalmar kommun in delar av assistansen till strokedrabbade Mikael Foss. Något som hans fru Anki menar är livshotande för Mikael.

– Nu börjar helvetet igen, säger Anki Foss som är gift med Micke.

Den 12 oktober 2015 drabbades han av en stroke som gjorde honom förlamad från halsen och neråt och i behov av assistans dygnet runt. Från början fick han också beviljat två assistenter dygnet runt men sedan har försäkringskassan ändrat sig och beslutat att han bara ska få ha två assistenter till sitt förfogande 4,5 timma per dygn. Resten av dygnet blir det bara en person som är assistent.

Detta har nu överklagats och i väntan på förvaltningsrättens beslut så gick Kalmar kommun in och bekostade dubbelbemanningen, men från och med idag tar även kommunen sin hand ifrån Mikael och hans situation. Och Anki menar att det nu är fara för hans liv.

– Han får hostattacker som gör att han nästa trillar ur rullstolen ibland och då måste det vara två assistenter här och ta hand om honom, säger Anki. Nu vet vi inte hur det ska gå

"Kan inte vara mitt ansvar"

Anki tror att försäkringskassan och kanske även kommunen räknar med att hon som anhörig ska ta ansvar för sin mans situation – det är liksom underförstått menar hon eftersom han helt enkelt inte klarar sig med en assistent.

– Men det kan ju inte ligga på mig som anhörig att vårda min man, säger Anki.

Beslutet om att Mikael ska klara sig med enkelbemanning största delen av dygnet har överklagats och familjen väntar nu på kammarrättens utslag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".