Sjöräddningens båt Kalmarsund
Foto: Alexander Jungå/Sveriges Radio
Kalmar

Mindre att göra för Sjöräddningssällskapet i sommar

Anders Svensson, sjöräddningssällskapet: "Färre små båtar ute"
0:56 min

Sjöräddningssällskapet i Kalmar har haft mindre att göra i sommar jämfört med tidigare år. Det gäller framför allt larm från små båtar.

 – Vi har ju inte haft världens bästa väder här i sommar. Och sen har det nog varit lite mindre utryckningar så till vida att det kanske har varit lite färre personer som har varit ute med sina båtar, säger Andreas Svensson som är frivillig sjöräddare på Sjöräddningssällskapet i Kalmar.

– Framför allt med små båtar, kanoter och vindsurfing, har vi inte haft speciellt många larm i år.

Även Svenska Livräddningssällskapet noterar att det har varit en lugnare sommar. Enligt dom har det bara varit en drunkningsolycka med dödlig utgång i Kalmar län.

Men trots att det har varit lugnare med dom allvarligare incidenterna så har Sjöräddningssällskapet i Kalmar haft att göra. Andreas Svensson berättar om den vanligaste orsaken till deras utryckningar.

– Det absolut vanligaste är att vi går ut och hjälper någon motorbåtsägare som har fått motorstopp, alternativt någon båt som har gått på grund någonstans.

Det här inslaget är gjort i samarbete med studenter på programmet för journalistik och medieproduktion vid Linnéuniversitetet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".