Röstsedlar
Kalmar län

Varierande intresse för kyrkovalet

Klara Karlsson: "Jag vill rösta bort dem som jag inte vill ha med i alla fall"
1:29 min

På söndagen är det kyrkoval och drygt fem miljoner svenskar kan rösta på vilka de tycker ska styra kyrkan de kommande fyra åren. I Kalmar län får ungefär 140 000 personer rösta.

En av dem som ska rösta i kyrkovalet är Klara Karlsson, som planerar att ta sig till en vallokal.

– Ja, det har jag tänkt. Jag vet inte vad jag ska rösta på, men det känns som en plikt på något sätt. Om jag ändå är med känns det som jag vill rösta bort de som jag inte vill ha med i alla fall.

En som inte ska rösta är Christina Molander.

– Jag tror inte det. Det intresserar mig inte speciellt mycket. Jag är inte så engagerad i kyrkan. Därför känner jag att det här valet inte är så viktigt för mig.

I kyrkovalet röstar man i tre nivåer; lokalnivå, regionnivå, och nationell nivå. En del grupper som man kan rösta på har kopplingar till politiska partier, medan andra inte har det.

Jafar Rahini är en av de som tycker att det är viktigt att rösta i kyrkovalet. Han tror att resultatet påverkar vår kultur.

– Det är viktigt. Det spelar ingen roll vilken kultur eller religion det är – man måste rösta.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".