Arbetsförmedlingen. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Det händer mycket på arbetsmarknaden i Kalmar län. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Kalmar län

Ökad arbetslöshet trots stark arbetsmarknad

"Det kommer att kräva insatser och hårt jobb"
1:17 min

Arbetslösheten i Kalmar län har ökat det senaste året, men arbetsmarknaden i länet är fortfarande stark.

Anledningen till hur arbetsmarknaden i Kalmar län ser ser ut är bland annat mängden nyanlända och den stora efterfrågan på arbetskraft. Omkring 180 nyanlända med utomeuropeiskt ursprung har fått jobb bara i augusti i år.

– Sysselsättningen har ökat men arbetslösheten ökar också, för vi blir fler människor, säger Carina Lindgren på Arbetsförmedlingen.

Det kommer att kräva insatser och hårt jobb.

Det har flyttat fler människor till länet och samtidigt har efterfrågan på arbetskraft ökat. På 1990-talet, under Balkankriget, utspelade sig en liknande situation och Arbetsförmedlingen arbetade då bland annat med utbildning och skapade ett bra samarbete mellan berörda myndigheter.

– Nu har vi en potential i arbetskraften som vi kan bygga upp. Det kommer att kräva insatser och hårt jobb innan det är så, men om det inte hade kommit nyanlända hade det kunnat innebära att företagen kanske hade flyttat eller letat efter andra lösningar, säger Carina Lindgren.

 

Detta inslag är producerat i sammarbete med studenter på Linnéuniversitetet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".