Lena Hallengren på Skogshagaskolan i Västervik. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio.
Lena Hallengren. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio.
Västervik

Sex miljarder satsats på grundskolan i budgeten

Lena Hallengren: "Lättare för rektorer och lärare att göra ett bra jobb"
1:15 min

Regeringen vill satsa sex miljarder kronor på grundskolan, där merparten ska gå till skolor som har det tufft. Satsningen presenterades av Lena Hallengren vid en träff på Skogshagaskolan i Västervik under måndagen.

Pengarna från regeringen kommer göra stor skillnad i många skolor, tror Lena Hallengren som är ordförande i riksdagens utbildningsutskott. 

– Pengar löser ju inte alla problem. Men det blir mycket lättare för rektorer och lärare att göra ett bra jobb om man vet att man har fler kollegor, om man har pengar till fysiska aktiviteter, om man kan få bygga om det man behöver på skolan, eller kompetensutveckling, eller en speciallärare till. Det är klart att det spelar roll.

Regeringen satsar också på sommarskolor, alla kommuner ska bli skyldiga att erbjuda det - och på de yrkesinriktade gymnasieprogrammen som åter ska bli högskolegrundande.

Extra pengar behövs

Men den stora satsningen är på grundskolan, en satsning som Lena Hallengren presenterade på Skogshagaskolan i Västervik.

Rektorn på skolan, Annica Ewerlöf, är nöjd med att det blir en satsning på just grundskolan. Hon tror att de extra pengarna behövs för att se till så att barn inte hamnar på efterkälken direkt när de börjar i skolan.

– Det finns naturligtvis de som inte haft en så lyckat skolerfarenhet från sin låg- och mellanstadieskola men som absolut senare i ett utbildningssystem kan prestera väldigt gott och ha goda utvecklingsmöjligheter. Men det är absolut vår uppgift att se till att alla barn som går på Skogshagaskolan får med sig de kunskaper de behöver, att verkligen satsa tidigt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".