Fredrik Ahlström, Janne Friman och Lotta Andersson
Fredrik Ahlström, Janne Friman och Lotta Andersson är glada Bödabor. Foto: Magnus Krusell/Sveriges Radio.
Borgholm

Bödabon Janne Friman: "Det känns kanon!"

"Det är jättekul att vara Årets Ölandsby, men det kommer att bli en stor utmaning för oss"
4:40 min

Att Böda är utsedd till Årets Ölandsby 2017 gör många bybor både glada och stolta. Böda har utvecklats mycket på senare år, men stora utmaningar väntar.

Många bybor sluter upp spontant för att fira att Böda är Årets Ölandsby 2017. En av många glada och stolta är Janne Friman, som bott i Böda hela sitt liv.

– Det känns kanon, verkligen toppen. Böda är ju "Metropolitan" på norra Öland, helt klart.

Medan många yngre lämnar norra Öland för studier eller arbete på andra platser i Sverige, har Janne Friman blivit sitt Böda trogen hela livet.

– Man har inte velat lämna hemgår'n, det är bara så.

Lotta Andersson driver livsmedelsaffären i Böda tillsammans med Mats Olsson.

– Det är jättekul att vara Årets Ölandsby, men det kommer att bli en stor utmaning för oss.

Lokomotivet i näringslivet på norra Öland är Böda Sands Camping, det är de flesta överens om. Den omfattande turism som campingen för med sig är avgörande för många företags årsomsättning. Däremot är det inte som vissa tror - att norra Öland "dör" i mitten av augusti och återuppstår nästa vår.

– Vi har först en period som sträcker sig fram till Skördefesten, sen har vi julmarknaden på Skeftekärr. Sen är det lite mindre några månader fram till påsk, säger Lotta Andersson.

Böda är ju "Metropolitan" på norra Öland, helt klart.

När man är på "norr Ölann", vill man självklart också höra lite äkta öländsk dialekt. Fredrik Ahlström står för den, men samtidigt tycker ju "en redi´ ölänning" att det bästa är att inte säga så mycket.

– Tyst är man bäst på. Fast det är kul att vi är Årets Ölandsby. Det har hänt mycket i Böda på senare år med bland annat utvecklingen runt hamnen så det här priset förtjänar vi, absolut.

Du skulle inte vilja ha lite lugn och ro även på sommaren då? Slippa turisterna?

– Nä, vi får ta månaderna på sommaren med lite härj. Annars så lever vi ju inte resten av året.

Nu finns det utmaningar även för Böda. Allt är inte fri och fröjd medger Janne Friman.

– Den stora biten är flykten. Ungdomarna som kommer in till Kalmar och börjar på och få bo lite själva. Det är inte många som kommer tillbaka.

Lotta Andersson uppmanar till samarbete.

– Jag tycker vi måste jobba ihop. Böda är ju flera byar, vi är långsmala och ligger längs väg 136. Vi vill gärna ha en cykelväg då vi har fem centimeter att cykla på nu och det är livsfarligt. Gärna även en strandpromenad från Föra upp till Trollskogen.

Glädjen är stor i byn och ett trettiotal personer dyker upp spontant för att hurra för Årets Ölandsby, Böda.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".