Anki och Mikael Foss
Anik och Mikael Foss Foto: Privat
Kalmar

Strokedrabbad i kläm mellan kommunen och Försäkringskassan

Johannes Stålnacke: "Han hamnar lite mellan stolarna"
1:25 min

Strokedrabbade Mikael Foss i Kalmar som efter en stroke 2015 är förlamad och rullstolsburen, har enligt juristen som hjälper familjen, hamnat i kläm mellan Försäkringskassan och kommunen.

Juristen Johannes Stålnacke arbetar för Humana, det assistansbolag som Mikael Foss och hans familj anlitar. Han anser att Mikael har hamnat i kläm.

– Det har ju skett kraftiga nedskärningar i den personliga assistansen. Både från Försäkringskassans sida och från kommunens sida. Var vi kommer hamna någonstans kan vi bara spekulera i, men om det ska fortsätta på det här sättet så vet jag inte vad politikerna har tänkt ska hända med alla ute i Sverige som har en funktionsnedsättning.

Mikael Foss familj valde ett assistansbolag som har jurister när de insåg att de skulle behöva ha hjälp i relationen med Försäkringskassan.

Kan ta flera år

Mikaels ärende – huruvida han ska få dubbelbemanning eller inte – ligger nu hos förvaltningsrätten för avgörande. Det är en process som kan ta flera år. Bland annat eftersom Kalmar kommun och Försäkringskassan ser helt olika på hans situation.

– Då skriver kommunen också att Mikaels hjälpbehov inte är av en tillfällig karaktär, det är alltså ett bestående behov han har – och då ska inte kommunen heller gå in med beslut om tillfällig utökning, säger Johannes Stålnacke.

Då bollar de tillbaka till Försäkringskassan?

– Problemet är att Försäkringskassan säger att det är av tillfällig karaktär, att han kan bli bättre, medan kommunen säger att det här är bestående. Så han hamnar lite mellan stolarna, vilket är olyckligt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".