Tre hönor och en tupp promenerar i det fria
Fåglarna på bilden har inget med artikeln att göra. Arkivbild. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/Sveriges Radio
Kalmar

Övervakning hävs vid gård drabbad av Newcastlesjuka

Nu häver Jordbruksverket övervakningsområdet runt den gård utanför Kalmar där den smittsamma Newcastlesjukan upptäcktes. 4 000 höns på gården fick avlivas.

Att övervakningsområdet på tio kilometer runt gården hävs betyder att det nu inte finns några särskilda restriktioner för fågeltransporter i området. Den senaste tiden har det varit förbjudet att transportera levande fåglar, kläckägg och fågelprodukter, men inte ägg för konsumtion.

Det har heller inte varit tillåtet med utställningar eller andra typer av träffar med levande fåglar i området.

Sjukdomen är inte farlig för människor, men allvarlig och mycket smittsam för fåglar. 4 000 höns på den aktuella gården har fått avlivas.

– Inga fler fall av smitta har påvisats inom övervakningsområdet och därför kan vi nu upphäva det. Samarbetet med djurägarna och samtliga berörda har fungerat mycket bra. Det är som alltid mycket viktigt att alla som håller fåglar är uppmärksamma på hälsoläget i sina besättningar, och att man kontaktar veterinär vid oväntade störningar i produktionen, säger Enisa Miljanic, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".