Sveriges Radios korrespondenter 2017 Cecilia Uddén (Kairo) Ekot Sveriges Radio
Cecilia Uddén. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Kalmar län

Cecilia Uddén: "Aldrig upplevt någon nackdel med att vara kvinna"

Cecilia Uddén: Det är faktiskt en fördel att vara kvinna
2:22 min

Den vanligaste frågan Sveriges Radios Cecilia Uddén får från lyssnare är hur det är att vara Mellanösterkorrespondent och kvinna.

Cecilia Uddén befinner sig i sitt sommarhus på Öland, under en paus från arbetet som Mellanösternkorrespondent i Sveriges Radio.

Som journalist i den regionen hon bevakar märker hon att det faktum att hon är kvinna är positivt:

– Det är faktiskt en fördel att vara kvinna för man blir liksom insläppt i båda världar, i både männens värld och kvinnornas värld i alla länder och jag har aldrig varit med om att det har varit en nackdel att vara kvinna.

Tvärtom får Cecilia Uddén tillgång till vardagen i människors liv, hon är den som får chansen att titta in i människors kylskåp.  

Människor lever överallt i konflikter, vid sidan av krigen, och det livet vill i alla fall jag skildra.

När det gäller klädkoder är det i princip bara i Iran och vissa delar av Saudiarabien hon känner att hon behöver bära sjal. Något som irriterar henne mycket eftersom sjalen täcker öronen och för Cecilia Uddén handlar det mesta om ljud. Som radiojournalist vill hon vill höra allt.

Mer desinformation

Läget i Mellanöstern går just nu inte åt rätt håll menar hon. Hon tycker sig se fräckare metoder från flera olika sidor när det gäller spridning av information, vilket gör det svårare för också henne att först se igenom vissa saker.

– Det är det som desinformationen gör med också journalister nu när vi har svårt att komma till platser där saker och ting händer och man måste lita på andrahandsuppgifter, berättar Cecilia Uddén.  

I hennes bevakningsområde är det svårt att hitta positiva exempel i nuläget, och finns det inga så berättar hon ej heller om dem.

– Däremot är det alltid så att människor lever överallt i konflikter, vid sidan av krigen, vid sidan av terrordåden och det livet vill i alla fall jag skildra.

Vardagslivet, som pågår överallt i världen, i det finns alltid intressanta människor vars berättelser är värda att lyftas fram för en svensk radiopublik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".