kvinna och man på villa Solbacken
1 av 3
Katarina Ellborg och Martin Bergvall Nilsson framför Villa Solbacken som nu är skådeplatsen för teaterpjäsen om familjen Jeansson. Foto: Emma Sandebäck/Sveriges Radio
Koffert med man och kvinna
2 av 3
John Jeanssons stora resekoffert spelar en roll i pjäsen om familjen Jeansson. Foto: Emma Sandebäck/Sveriges Radio
Gammal bok märkt reskontra
3 av 3
Ordning på Villa Solbackens finanser verkar det ha varit under familjen Jeanssons tid. Foto: Emma Sandebäck/Sveriges Radio
Kalmar

Familjen Jeanssons liv blir teater: "Det florerar många välvilliga historier"

Familjen Jeansson på Villa Solbacken blir teaterpjäs
2:22 min

En kvartett ska gestalta Kalmarfamiljen Jeanssons societetsliv på Villa Solbacken på just Villa Solbacken i Kalmar.

Det är alla historier som kommit till Martin Bergvall Nilsson i och med öppnandet av restaurang på Villa Solbacken som har mynnat ut i denna nyskrivna teaterpjäs om John och Sigrid Jeanssons familj och liv. Historierna ligger dolda i väggarna menar Martin Bergvall Nilsson.

Pjäsen gör tre nedslag under olika decennier. Den är skriven utifrån rejäl research kring familjen Jeansson men också utifrån de historier som finns kring familjen.

– Det florerar många välvilliga historier, berättar Katarina Ellborg, en av skådespelarna.

Just att gestalta människor som har levt på platsen och som inte är fiktiva har inneburit en utmaning för ensemblen, som består av nämnda Katarina Ellborg och Martin Bergvall Nilsson men också Peter Hausenkamp och Jörgen Nordström.

Familjen Jeansson var rätt så modern när det gäller kvinnosyn.

Katarina Ellborg gestaltar både Sigrid, som har existerat, och Bessie, en påhittad karaktär. Med Bessie har hon möjlighet att ta ut svängarna. För Sigrids del handlar det om att hon är hjärnan bakom familjen med ett stort odlingsintresse. Det fanns till exempel alltid egenodlade syrener på julafton hos familjen Jeansson på Villa Solbacken.

– Familjen Jeansson var rätt så modern när det gäller kvinnosyn, inte modern i vår bemärkelse, men alla kvinnorna var utbildade så de hade gått i skola och läste vidare, förklarar Katarina Ellborg.

Kalmarborna positiva till Jeanssonfamiljen

Inställningen hos Kalmarborna till familjen Jeansson verkar ha varit relativt positiv menar både Katarina Ellborg och Martin Bergvall Nilsson. Ryktet säger att det var julbonusar till tjänstefolket och presenter till deras barn.

Dock kantas också historien om familjens fabrik av strejker. Känslan hos ensemblen är trots detta att Kalmarborna hade ett gott öga till Jeanssonfamiljen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".