Jimmy Johansson
Jimmy Johansson. Foto: Privat.
Vimmerby

Jimmy springer 19 mil för ALS-forskningen

Jimmy Johansson: "Maraton är ju uppvärmning"
3:31 min

Jimmy Johansson med rötter i Vimmerby har bestämt sig för att dra in pengar till forskning om sjukdomen ALS. Detta ska ske genom att han springer 19 mil - från Stockholm till Dalarna.

Jimmy Johansson, uppvuxen i Vimmerby, jobbade som personlig assistent i en familj där pappan gick bort i sjukdomen ALS (amyotrofisk lateralskleros). Denna tragedi blev en stark känslomässig upplevelse för Jimmy, som bestämde sig för att ta saken i egna händer.

– Jag har aldrig jobbat åt en familj med ett så gott hjärta som hos den här familjen.

ALS är en dödlig sjukdom med tilltagande kraftnedsättning följt av borttynande muskler. Förloppet kan vara snabbt och botemedel saknas.

– Det är en hemsk sjukdom. Du är ju medveten om allt runt omkring, men kan inte göra någonting.

Uppmanar att skänka pengar

Nu hoppas Jimmy Johansson att han kan bidra till forskningen om ALS och i samband med sin 19 mil långa löptur i slutet av månaden uppmanar han folk att skänka pengar.

– Jag tänkte springa hem från jobbet, alltså från Stockholm till Dalarna. Jag tycker ju om att springa, säger Jimmy Johansson skrattande. 

Är det överhuvudtaget fysiskt möjligt att springa så långt som 19 mil?

– Ja, det är det ju. Mycket sitter mentalt så det handlar om mental träning i form av exempelvis meditation. Men så behöver man självklart ha bra kondition också. Maraton är ju uppvärmning...

Löpningen börjar på natten den 29 september och Jimmy Johansson räknar med att den tar cirka ett dygn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".