Tåg.
Samarbetet kring tåglinjen Kalmar-Linköping är hotat. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Kalmar län

Tågsamarbete störs av avhopp

Ansträngningarna att få till statliga satsningar på Stångådalsbanan, tåglinjen Kalmar och Linköping drabbas en svår motgång. Kommunstyrelsen i Linköping beslöt på tisdagen att inte förlänga sitt medlemskap i infrastrukturkansliet.

Det är ett samarbete mellan de åtta kommunerna längs banan och där Linköping varit med sedan 2010, uppger Dagens Vimmerby.

Linköping verkar alltså istället att lägga mer fokus i kommunikationerna mot Stockholm och Malmö.

Övriga kommuner i Infrastrukturkansliet är Kalmar, Vimmerby, Hultsfred, Kinda, Mönsterås, Högsby och Mönsterås. Kansliet finns i Hultsfred.

Läs också: Hultsfreds Lars Rosander (C) om avhoppet.

Kommunalrådet i Vimmerby, socialdemokraten Helen Nilsson är förstås besviken när enigheten mellan länen nu tycks vara rubbad.

– Östergötland i stort och Linköping i synnerhet är inte med oss på den här resan. Jag vet inte vad det beror på, men de ser inte nödvändigheten söderut. Nu känns det som deras fokus läggs helt på Norrköping och uppåt. Det är allt annat än muntert, säger hon till DV.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".