Mikael Damberg omgiven av människor i en korridor.
Mikael Damberg (S) (till höger) besökte Norrlidens hälsocentral på onsdagen för att berätta om regeringens höstbudget. Övriga fr v: Katarina Jervelind, Anders Henriksson (S), Jonas Hellberg (S) och Lena Hallengren (S). Foto: Magnus Krusell/Sveriges Radio
Kalmar län

Så påverkar höstbudgeten dig i Kalmar län

Mikael Damberg (S) och Lena Hallengren (S) om vad de vill uppnå med budgeten
1:22 min

Mikael Damberg (S), närings- och innovationsminister, är i länet i dag för att presentera regeringens höstbudget. P4 Kalmar träffade honom i Norrliden i Kalmar.

Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterar på onsdagen höstbudgeten. Det handlar om drygt 40 skattemiljarder som ska fördelas och frågan är hur detta kommer märkas för de som bor i Kalmar län.

Närings- och innovationsministern Mikael Damberg (S) är i Kalmar och P4 Kalmar träffade honom för att få svar på frågan.

– Det vi ser nu är att det är en väldigt stark konjunktur, inte minst för småföretagen i Kalmar län. Så den stora frågan är om de kan få tag på folk med rätt utbildning, därför gör vi stora utbildningssatsningar, säger Mikael Damberg.

Om vi tar ett exempel: Linda 42, ensamstående med två barn, hur kommer hennes liv påverkas det kommande året?

– Hon kommer märka det i plånboken för vi höjer barnbidraget med 200 kronor i månaden, dessutom sänker vi skatten på fackavgiften. Så sammantaget kan man nog räkna med att hon kan tjäna nästan tusen kronor i månaden.

Lena Hallengren, riksdagsledamot från länet, var också på plats i Norrliden.

– Jag tror att pengar, rena resurser till kommuner och landsting, kombinerat med utbildningssatsningar är det som betyder allra mest.

Vad betyder det konkret för lyssnare som sitter och hoppas på kortare vårdköer, fler jobb, en ännu bättre skola, eller vad det nu kan vara?

– Jag tror det innebär att många fler kan utbilda sig till byggnadsarbetare och undersköterskor, vi kommer ha fler yrkeshögskoleplatser och fler företag kommer känna att de hittar den kompetens de vill ha.

Läs mer: Ekots rapportering om regeringens höstbudget.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".