Sulaiman Mpagi sitter på en bänk.
Sulaiman Mpagi skanade den svenska maten under sin resa till Uganda. Foto: Johanna O Jönsson/Sveriges Radio
Borgholm

Tillbaka i Uganda efter åtta år – längtade efter svenska maten

Sulaiman Mpagi: Jag saknade köttbullar
1:18 min

Sulaiman Mpagi från Borgholm reste tillbaka till sitt hemland Uganda efter åtta år i Sverige. En känsla av att komma hem men att också längta hem till Sverige kom över honom under resan.

En tre veckor lång resa tillbaka till släkt och vänner i Uganda blev till sist av för Sulaiman Mpagi, som bott i Sverige i åtta år.

Även om han kände igen människor han känt i Uganda kände ingen igen honom efter hans tid i Sverige.

För Sulaiman Mpagi var det en speciell känsla att få sätta sina fötter på ugandisk mark. Värmen, landet, känslan, allt kände han igen.

– Det här är mitt land, tänkte han efter att ha stigit av planet i Kampala.

Det som förvånade honom var hur människorna och deras sätt att vara och tala till varandra hade förändrats. Mest överraskad blev han dock av maten. Den smakade inte alls som han mindes den som liten och han saknade bara sina köttbullar.

Efter resan ser sig Sulaiman Mpagi som en hel människa, han har sitt hemland och han har sitt hem:

– Även om jag var i mitt land så kände jag fortfarande att Sverige är ett hem till mig. Jag känner mig inte hemma där, även om det är mitt hemland, jag var inte trygg.

Det känner han sig i stället i Sverige, där han nu vill utbilda sig till polis. Att arbeta med människor, vilket han redan gör i sitt yrke som undersköterska, det är något Sulaiman Mpagi verkligen vill.

Och, visst käkade han köttbullar när han kom hem till Borgholm igen. Innan dess blev det dock en fantastisk potatisgratäng. Den svenska maten har han verkligen fallit för.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".