Mats Andersson och regn som piskar mot marken.
Klimatförändringarna gör regn och skurar i Sverige kraftigare, berättar Mats Andersson. Foto: SMHI & Nick Näslund/Sveriges Radio
Kalmar län

Meteorologen: Vi ser redan effekterna av klimatförändringarna

Mats Andersson, SMHI: Så påverkas vädret av den globala uppvärmningen
2:51 min

Klimatförändringarna innebär fler och kraftigare oväder. Det är något vi kan se även här i Sverige, enligt meteorologen Mats Andersson på SMHI.

Våldsamma orkaner över Atlanten och extrema monsunregn i Asien har gjort att klimatforskare varnar för att vi kommer få se allt mer av extremväder framöver. Något som SMHI:s meteorolog Mats Andersson instämmer i.

– Vi har nu en uppvärmning globalt sett som ligger på cirka en grad över det normala. Det låter inte mycket, men vi hör ändå om mycket extremväder i världen, säger han.

Exakt vilken påverkan en grad får går inte att slå fast, säger han, men menar ändå att effekten är tydlig.

– All uppvärmning innebär mer fukt i atmosfären. Och det betyder till exempel att skurar och regn blir kraftigare, det märker vi till och med i Sverige.

Lösningen, enligt Mats Andersson, är att gå över till andra energislag än fossila bränslen som olja, kol och naturgas. Han försöker själv att föregå med gott exempel.

– Jag sitter här i min koloni. Och vad sitter på min vägg? Jo, en solcell som jag satt upp för ungefär tre år sedan, för att jag ville vara med och göra vad jag kan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".