Lovisa Brundell.
Lovisa Brundell lägger stor del av sin fritid åt att ta hand om hästar som riskerar att fara illa eller att slaktas. Foto: Annelie Frank/Sveriges Radio
Nybro

"Man ser dem i ögonen och kan inte lämna dem"

Reportage: Därför räddar hon hästar från andra länder
3:10 min

Att rädda en häst från utlandet blir inte alltid så bra som man tror. Det visar P1:s Kalibers granskning. Lovisa Brundell, från Gullaskruv utanför Nybro, är en av dem som har engagerat sig i att rädda hästar.

Lovisa Brundell i Gullaskruv utanför Nybro är sekreterare i föreningen Rescue Horses som bildades i januari. Föreningen ägnar sig åt att på olika sätt rädda hästar från att fara illa eller från att slaktas.

– På det personliga planet handlar det om att man ser dem i ögonen och inte kan lämna dem, säger hon om sitt engagemang.

– Det sitter ju på insidan. När man ser något man känner att man inte kan stå för och känner att man kan hjälpa till så går man in. Man kan inte göra allt men man kan göra något.

Kroniska skador och allvarliga sjukdomar

Men det är inte problemfritt att rädda hästar från marknader, slakterier och auktioner på det sätt som Rescue Horses och andra gör. Många av räddningshästarna kommer till Sverige med kroniska skador och allvarliga sjukdomar.

En del har fått avlivas efter en kort tid i sitt nya hemland och alla transporter har inte gått rätt till. Föreningen Rescue Horses har dock bara att göra med ett fåtal av de fall där det har blivit problem.

Man kan inte göra allt men man kan göra något.

P1:s Kaliber har granskat verksamheten med räddningshästar och hur en till synes god gärning kan förvandlas till det motsatta med ett förlängt lidande hos hästarna som redan har olika skador, fruktade smittor, tveksamma transporter, veterinärräkningar, insamlade välgörenhetspengar som går till hästaffärer och förmedlare som inte tycker att de har något ansvar.

Börjar ofta på sociala medier

En typisk hästräddningsaktion börjar med bilder på hästar i nöd på sociala medier och med en vädjan om hjälp att rädda den här hästen – ofta kombinerat med ett erbjudande från den som har lagt upp bilden att ordna med transport och administration.

Det har funnits några löst sammansatta grupper som ägnat sig åt att vädja om hjälp att rädda hästar på det här sättet. Nu är det framförallt privatpersoner som agerar – och så föreningen Rescue Horses. Föreningen tar dock inget ansvar för vilket skick hästarna som de på olika sätt hjälper till att ta in till Sverige är i när de kommer.

– Jag förstår att man blir jätteledsen om man köper en häst som är trasig. Men det finns en gräns till vilket ansvar vi tar på oss i det här läget, säger Lovisa Brundell.

Men trots de här problemen och att räddningen kanske inte alltid är det bästa för hästen tycker Lovisa Brundell att det är värt att lägga ner det arbete hon gör på att rädda hästar. Det finns många som är nöjda med sina räddningshästar och Lovisa Brundell har själv en räddningshäst.

– Hon är helt ljuvlig och jag fortfarande kvar henne. Eftersom jag inte har möjlighet att köpa alla hästar i världen och ta hand om dem och jag har inte egen gård så tänkte jag att kan lägga ner den fritid jag har på att någon annan får hem en.

Lyssna på hela Kalibers program om räddningshästar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".