Hultsfreds järnvägsstation och Lars Rosander
Lars Rosander tycker att det är tråkigt att Linköping lämnar det så kallade infrastrukturkansliet. Foto: Erika Norberg & Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio
Hultsfred

Rosander (C) om Linköpings avhopp: "En tråkig signal"

Kommunalrådet Lars Rosander (C) om vad beskedet kan betyda för Stångådalsbanan
1:22 min

Linköpings kommun lämnar infrastrukturkansliet som jobbar med Stångådalsbanans utveckling. "En markering att man prioriterar stambanan", säger Hultsfreds kommunalråd Lars Rosander (C).

För sju år sen startades kansliet när politiker i de åtta kommunerna längs banan var missnöjda över statens fördelning av pengar till infrastrukturen, där man menade att Stångådalsbanan missgynnades.

Nu lämnar alltså Linköpings kommun infrastrukturkansliet som arbetar med utvecklingen av järnvägslinjen mellan Kalmar och Linköping.

– Dessvärre är det en markering att man prioriterar stambanan mer än fortsatta kommunikationer neråt Kalmar län, säger Lars Rosander (C) kommunalråd i Hultsfred.

Försämrar det här möjligheterna att få satsningar gjorda på Stångådalsbanan, tror du?

– Det är klart att det sänder en signal att det är inte lika viktigt som andra banor, så det är mycket beklagligt. Men vi kommer fortsatt jobba på väldigt intensivt för att försöka få till pengar för en upprustning av banan.

Kommunerna längs Stångådalsbanan kämpar hårt för att det ska avsättas pengar till en upprustning. Men nu lämnar alltså den största kommunen som är med samarbetet.

För Linköping är banan en mycket liten del av trafiken. Deras inriktning är mer på stambanan och kommande höghastighetstrafik.

Men det är feltänkt tycker Lars Rosander. En satsning på en miljard kronor, som han menar är lite i de här sammanhangen, skulle betyda en kraftig ökning av antalet resenärer säger han.

– Bygger man om och elektrifierar får man snabbare trafik och en väldigt stor trafikökning med resande. Därför är det en tråkig signal man sänder med det här beskedet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".