1 av 2
Vildsvinnsugga i profil. Det trattformade trynet syns tydligt.
2 av 2
Vildsvin. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Emmaboda

Jästa äpplen och plommon bakom förvirrat och påverkat vildsvin

Vildsvinet var påverkat av jästa äpplen och plommon
1:15 min

Familjen Bernfalk är vana vid vildsvin i trädgården. Det här vildsvinet var dock märkbart påverkad av någonting och betedde sig också helt annorlunda. Något de kunde filma.

En vanlig eftermiddag i trädgården för familjen Bernfalk fick en något ovanlig avslutning.

Karin Bernfalk fick uppmaningen av sin man att ta med barnen in i huset. In i trädgården hade nämligen ett vildsvin förirrat sig. I sig är det inte ovanligt med vildsvin i familjens trädgård, men de brukar vara skygga och dra sig tillbaka när de hör röster. Så var inte fallet med just det här vildsvinet.

– Det här svinet var inte ett dugg rädd utan han tultade runt i trädgården och brydde sig inte över att vi var i närheten och sen betedde han sig ganska förvirrat, han gick in i våra utemöbler och dunsade in i bilen och verkade allmänt påverkad, berättar Karin Bernfalk.

Hittade inte ut ur källaren

Vildsvinet irrade ner i familjens källare där det inte hittade ut igen. Under tiden hade Karin Bernfalks man placerat sig i bilen. Jägare kallades till platsen och såg till att vildsvinet kom ut och avlivades.

Så här i efterhand finns det någon skräckblandad förtjusning i Karin Bernfalks och hennes familjs upplevelse:

– Det känns overkligt, men vi har det ju på film.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".