Gymnasiechef Jörgen Jansson erbjuder sin rygg till Sparbanksstiftelsens verkställande tjänsteman Carl-Magnus Mårheden som skriver på en stor check på 677 000 kronor.
Sparbanksstiftelsen Tjustbygdens verkställande tjänsteman Carl-Magnus Mårheden tar rygg på gymnasiechef Jörgen Jansson när checken på 677 000 kronor ska skrivas under. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio
Västervik

Satsar på digital slöjdsal på Västerviks gymnasium

Gymnasiechef i Västervik Jörgen Jonsson om digitala satsningarna som görs
2:24 min

1,2 miljoner kronor satsar gymnasiet i Västervik på ökad digitalisering. Inte bara i rena hjälpmedel i undervisningen, utan även ett så kalla makerspace-rum.

Sparbanksstiftelsen Tjustbygden delade på torsdagen ut 677 000 kronor som en delfinansiering i arbetet. 

Men vad är då ett makerspace?

Gymnasiechefen i Västervik Jörgen Jansson säger att man kan likna det vid en digital slöjdsal eller labbsal. 

– Där kan våra ungdomar få goda förutsättningar att utveckla de förmågor som vi tror att framtiden kräver utifrån vad välfärdssektorn och näringslivet pratar om. 

I rummet som ska stå klart till sommaren 2018 ska det finnas 3D-printrar, 3D-skrivare, VR med mera. Det ska kanske inte ske traditionell undervisning utan mer som ett labb där eleverna kan gemensamt testa sig fram och dela på erfarenheter av och i den nya digitala tekniken. 

– Det är ungefär som när Sverige elektrifierades en gång i tiden, nu digitaliseras vi.

 Det här är en del i fler digitala satsningar som gymnasieskolan gör, bland annat med näringsliv. Men också satsa på hur man

– Det är ungefär som när Sveriges elektrifierades en gång i tiden, nu digitaliseras vi och då måste vi vara med och ge ungdomarna rätt förutsättningar att verka i det tidevarvet.  

Makerspace finns på flera håll i länet, men inte på så många skolor än så länge. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".