Lennart Engren en av de evakuerade vid branden i Sandvik. Foto Silvia Rydberg/Sveriges Radio
Lennart Engren en av de evakuerade vid branden i Sandvik. Foto: Silvia Rydberg/Sveriges Radio.
Borgholm

Lennart evakuerades vid branden på Öland: "Besynnerligt"

Lennart Engren: "Kommunen har ställt upp jättebra"
2:35 min

I samband med att mataffären Trossen i Sandvik på norra Öland brinner har ett flertal boende i en radie av 300 meter runt brandplatsen evakuerats till Sandviks kvarn.

En av de 15-talet evakuerade som samlats i Sandviks kvarn på norra Öland är Lennart Engren som bor granne med livsmedelsbutiken Trossen. Han är inte allt för påverkad av det som hänt.

 – Jag tycker inte att det var så farligt. Vi såg vid ett-tiden att det började ryka, så vi gick och tittade. Sen kom polisen och sa att vi skulle gå bort därifrån, ungefär 300 meter, innan de spärrade av. Och sedan fick gå hit till kvarnen, för den ligger mer än 300 meter ifrån.

Han är nöjd med Borgholm kommuns agerande. 

– Kommunen har ställt upp jättebra. Kommunalrådet har varit här och kommunchefen har varit här. De har ordnat bostad för dem som behöver i Borgholm.

Ni får inte komma tillbaka till era hem i natt?

– Nä, de säger att vi inte får komma tillbaka hit förrän imorgon bitti kanske. Men de har varit tillmötesgående och poliserna har varit vänliga men bestämda.

Tog lång tid att hitta brandposter

Däremot är Lennart Engren fundersam över hur lång tid det tog för räddningstjänsten att hitta brandposten intill Trossen.

– Det tog en timme för dem att hitta brandposten som låg femton meter från affären. Det är besynnerligt att det inte har en förteckning över var brandposterna finns belägna. Det var tankbilarna som fick komma och tömma vatten i stället.

Det är klart att det känns ju läskigt.

En annan som evakuerades var Göran Sahlström. Hans hus ligger runt 20 meter från brandplatsen. Han är något mer tagen av händelserna.

– Det är klart att det känns ju läskigt eftersom det händer ju inte så ofta sånt här i byn. Och det är ju en hyfsat stor brand, så det känns ju inte roligt.

Hur ser det ut på platsen?

– Jag ser ju inte så mycket av det nu. Röken har ju lagt sig lite grann, men det är en väldig massa poliser här. Jag har inte sett så mycket poliser på norra Öland sedan jag flyttade hit.

Vad får du för tankar när du sitter där i kvarnen och är evakuerad?

– Man tror ju inte att det ska hända, men nu vet man att det kan hända.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".