Fotbollsspelare på nya arenan i Kalmar
Arkivbild. Foto: Faton Pasho/Sveriges Radio
Kalmar

Här är förslaget för kommunens köp av Guldfågeln arena

Kalmar kommun vill att arenan ska användas oftare – och till fler typer av evenemang
3:10 min

Nu finns ett färdigt förslag som visar vad köpet av Guldfågeln Arena kommer att kosta Kalmar kommun. På tisdag fattas ett första beslut i kommunen.

I förslaget till beslut, som presenterades under fredagen, står bland annat att kommunen köper arenan för 244,5 miljoner och därmed tar över en stor del av Kalmar FF:s kapitalkostnader. Samtidigt blir Kalmar FF av med kommunens förenings- och grönytebidrag på totalt 6,75 miljoner per år. Kommunens borgen upphör också.

Föreningen ska däremot få ett engångsbidrag under 2017 för att klara de kostnader och förluster som försäljningen enligt kommunen innebär, bidraget motsvarar två förenings- och grönytebidrag, alltså sammanlagt 13,5 miljoner kronor.

Bidraget betalas ut för att hjälpa Kalmar FF täcka upp förlusten det innebär att sälja för mindre än de 263 miljoner man en gång betalade för arenan.

– Det är ingen investering utan man förbetalar två års föreningsbidrag, säger Ola Johansson, vd för Kalmar kommunbolag, som har uppdraget att få ihop den här affären för kommunens koncernlednings räkning.

Får bidrag i förskott

13,5 miljoner kronor räcker inte riktigt till men det är vad kommunen kan erbjuda säger Ola Johansson. Och kommunen väljer alltså att se bidraget som två föreningsbidrag i förskott. Och engångsbidraget kommer att belasta årets budget.

I övrigt handlar det om ett nollsummespel för kommunen de första två åren, från 2018, när Kalmar FF är hyresgäst och kommunen inte utökar verksamheten på arenan. Därmed anser man att affären blir kostnadsneutral. De 6,75 miljoner som man drar in i föreningsbidrag från 2018 flyttas till servicenämndens budget och ska gå till yttre underhåll och kapitalkostnader som fastighetsägaren måste stå för.

– Det har gjorts en statusbesiktning nu efter fem år och arenan är i väldigt bra skick. Bedömningen är att underhållet inte kommer vara av någon större omfattning under kommande år, säger Ola Johansson.

Han konstaterar att man har lyckats på alla punkter, utom en, i avsiktsförklaringen som presenterades i våras. Den om att få till ett trepartsavtal där banken också var med.

– Naturligtvis hade det kunnat bli en lägre kostnad för kommunen, säger Ola Johansson.

Tvåårigt hyresavtal

Om förslaget går igenom kommer Kalmar FF att hyra arenan av Kalmar kommun och driva den från årsskiftet. Hyran föreslås ligga på 425 000 kronor per år. Men tillsammans med kostnader för inre underhåll och driftkostnader på ungefär en miljon kronor (egna hyresintäkter avdragna) blir arenakostnaden för Kalmar FF runt 1,5 miljoner per år från 1 januari 2018.

Det första hyresavtalet gäller för två år.

– Syftet med kommunens övertagande är ju dels att lösa den finansiella problematiken men också att försöka få till en ökande nyttjandegrad och jag tror man behöver ha den tiden internt, Kultur- och fritidsförvaltningen och Destination Kalmar, för att utreda möjligheterna till ett förändrat planunderlag och annat för att fler ska kunna nyttja arenan, säger Ola Johansson.

Under de två åren är tanken alltså att kommunen bland annat ska utreda om man kan byta underlag inne på arenan så att den kan användas mer, både för fotboll och andra evenemang. Man ska också titta närmre på akustiken.

På tisdag nästa vecka, den 26 september, ska ärendet upp i kommunstyrelsens arbetsutskott. Den 3 oktober har kommunstyrelsen sammanträde och den 30 oktober är det dags för kommunfullmäktige.

Politikerna föreslås besluta:

  • Att kommunen köper Guldfågeln arena av Kalmar FF för 244,5 miljoner. Kommunens förenings- och grönytebidrag till KFF (6,75 miljoner) och borgen upphör i samband med köpet.
  • Att Kalmar FF får motsvarande två års förenings- och grönytebidrag som ett engångsbidrag på 13,5 miljoner under 2017 för att täcka kostnader och förluster som föreningen får i samband med försäljningen av arenan.
  • Att servicenämndens budgetram utökas med 6,75 miljoner, hyresintäkten avdragen, för kapitalkostnader, tillsyn, yttre underhåll och en egendomsförsäkring.
  • Att kultur- och fritidsnämnden ska utreda planunderlag och eventuell plantäckning för att arenan ska kunna användas oftare och till fler typer av evenemang. Resultatet ska redovisas för kommunfullmäktige våren 2018.
  • Att Destination Kalmar ska utreda vilka möjligheter som finns till fler evenemang på arenan. Även detta ska redovisas för fullmäktige våren 2018.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".