Sara och Fia på scen iklädda rosa kläder på Byteatern
Sara Glaser och Fia Roslund i pjäsen Våra vara. Foto: Peter Bressler/Sveriges Radio
Kalmar län

Ny pjäs uppmanar oss att våga vara veliga, vilsna och vettskrämda

Sara Glaser: Hämta kraften efter krisen
4:18 min

Hur hittar man kraften att komma tillbaka när man drabbats av en kris. Det handlar Byteaterns pjäs Våga vara om som har premiär den 30 september på Kalmar teater.

Alla har vi nog drabbats av någon form av kris eller hjärtesorg genom åren. Då kan musik och texter vara en bra källa att hämta kraft för att komma tillbaka. I Byteaterns pjäs Våga vara används texter, poesi och dramatik för att ta sig framåt och uppåt. 

I Sara Glasers och Helena Röhrs version blir det en teaterkonsert med humor och allvar. Samtidigt är det skådespelaren Sara Glasers slutproduktion på teatern. Efter nio år slutar hon. 

– Jag kommer att sakna Kalmar. Jag tar med mig min dröm om att kunna spela på barnteatervis för vuxna, säger hon.

Sara står på scenen tillsammans med musikern Fia Forslund. Föreställningen innehåller allt från Kristina Lugn till Shakespeare.

– Vi använder poesi, texter och musik som inspiration och kraft och hjälp för att få ut känslorna, säger Sara.

Allt utspelas på en svartvit scen där instrument och kläder går i rosa.

– Jag tycker om färgen rosa. Den är traditionellt kopplad till sårbarhet, flicka och svaghet. Vi vill "reclaima" färgen. Att vara sårbar, att vara svag. Framför allt att vara sårbar och stark behöver vi vara samtidigt. Vera i föreställning går igenom alla starka känslorna och visar sig vara stark i krisen, säger Helena Röhr, regissör.

Elva föreställningar ska ges runt om i länet. Förutom i Kalmar kommer Ekerum på Öland, Vimmerby, Hultsfred, Västervik och Högsby att besökas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".