Person håller i barn.
Arkivbild. Foto: Hasse Holmberg/TT
Nybro

Nyanlända föräldrar ska tidigare få information om Sverige

Nihad Ali: "De ska få en god förståelse för svenska samhället"
1:20 min

Ett nytt samarbete ska ge nyanlända föräldrar bättre information om det svenska samhället. Det blir föreläsningar på modersmål om bland annat könsroller och jämställdhet.

Fryshuset och Studieförbundet Vuxenskolan i Nybro har gått med i ett samarbete där man hjälper nyanlända föräldrar från dag ett genom att ge dem kunskap om och förståelse för det svenska samhället.

Projektet heter Välkommen hem. Det är ett nationellt och unikt projekt som påbörjas under september och förutom Nybro har även Borgholms kommun hakat på.

På föreläsningarna har man bland annat samtal om maktstrukturer, könsroller och jämställdhet och allt sker på deltagarnas modersmål.

– Att man tar det på modersmål är för att man börjar från dag ett och då har de inte hunnit lära sig svenska än, säger Sussi Forsell, verksamhetsutvecklare på Studieförbundet vuxenskolan.

Studiecirklarna kommer att genomföras vid tio tillfällen på varje ort. Projektet har erbjudits till fyra kommuner i Kalmar län och än så länge har alltså två varit intresserade.

– Tyvärr är det bara Borgholm och Nybro som vi jobbar med just nu, men vi kämpar så att fler kommuner ska kunna ta del av projektet, säger Nihad Ali verksamhetsansvarig på Fryshuset.

Inslaget är gjort i samarbete med programmet för mediaproduktion vid Linneuniversitetet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".