Porträtt på Ann-Sofie Engman med träd i bakgrunden.
Ann-Sofie Engman. Foto: Magnus Krusell/Sveriges Radio
Nybro

Har varit utbränd fyra gånger – men nu mår Ann-Sofie fantastiskt

"Man måste vilja leva och säga ja till livet!
4:06 min

Ann-Sofie Engman har gått in i väggen, varit utbränd, fyra gånger. Hon har lärt sig den hårda vägen och i dag mår hon hur bra som helst. Nu vill hon hjälpa andra.

Utbrändhet, eller utmattningssyndrom som det egentligen heter, är vanligare bland kvinnor än bland män. Kvinnor är oftare dubbelarbetande med både heltidsjobb och huvudansvaret för hemmets sysslor, inklusive barnen.

Efter att ha blivit utbränd fyra gånger mår Ann-Sofie Engman i Nybro bra i dag och hon har inga problem att förhålla sig till vad hon varit med om.

– Det har varit väldigt tufft, men jag känner mig som en vinnare idag. Jag har kämpat hårt för att ta mig hit och mår fantastiskt bra i dag.

När Ann-Sofie Engman känner sig trött eller stressad ser hon till att ge sig själv det hon behöver.

– Jag försöker vara tacksam och fokusera på det som har varit bra under dagen. Jag skriver mycket.

Nu är hon diplomerad KBT-terapeut (kognitiv beteendeterapi) och coach. Inom kort ska hon för första gången föreläsa om vad hon har varit med om.

– Man måste vilja leva och säga ja till livet. Det är både enkelt och supersvårt, säger Ann-Sofie Engman med övertygande självklarhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".