Torg.
Larmtorget i Kalmar. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Kalmar

Mindre bråk på Kalmars krogar

Roland Rahhal: Innan var man inställd på att det skulle hända ett visst antal grejer en kväll
1:28 min

Det är mindre bråk på Kalmars uteställen, det tycker krögare i stan. Statistik från Brottsförebyggande rådet ger stöd åt den känslan.

Roland Rahhal jobbar som nöjeschef på en krog i centrala Kalmar. Han tycker att det blivit mycket lugnare de senaste åren.

– Om man kollar fyra, fem, eller sex år tillbaka har det minskat så mycket avv vi nu eftersträvar att det inte ska hända något alls. Tidigare år har du inte kunnat säga så, då var man inställd på att det skulle hända ett visst antal grejer en kväll, säger han.

Enligt Brottsförebyggande rådet, Brå, polisanmäldes förra året 133 färre fall av misshandel i Kalmar kommun jämfört med fem år tidigare.

– Vår bild är också att det har minskat, säger Karl Ljungqvist, gruppchef för polisens yttre befäl, och fortsätter:

– Tittar man på siffrorna ser vi att det finns en positiv utveckling, men även när vi är ute på stan och arbetar delar vi den bilden.

Men det finns andra brott som i stället har en uppåtgående trend. Antalet anmälningar om sexuella ofredanden har mer än tredubblats under samma tidsperiod.

– Det finns tyvärr problem där man ligger efter, bland annat ofredanden som blivit ett jättestort problem, säger Roland Rahhal.

Karl Ljungqvist:

– Vi har ett samarbete som heter Skrik, Säkert krogliv i Kalmar. Där innefattas sexuella ofredanden även om huvudmålet är våld i offentliga miljöer och narkotikaproblematik.

Inslaget är gjort i samarbete med programmet för mediaproduktion vid Linneuniversitetet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".