Magnus Krusell
Magnus Krusell. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Sporten P4 Kalmar

Krusell: "Kontraktet i praktiken klart"

I och med segern med 2-1 mot Östersund, menar P4 Kalmars KFF-krönikör Magnus Krusell att kontraktet i praktiken är klart. KFF spelar allsvenskt även 2018.

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

Min gode vän herr Pessimist är så nervös att han bara sporadiskt vågar titta på Kalmar FF:s matcher just nu. Han utgår alltid från det värsta och bettar för säkerhets skull nästan alltid på KFF-förlust. I herr Pessimists värld har KFF redan åkt ur både allsvenskan och superettan.

En strimma hopp fick han, och säkert många andra, emellertid när Östersund ställde ett reservbetonat lag på benen denna septembersöndag när solen äntligen visade sig. ÖFK-tränaren Graham Potter prioriterar uppenbarligen Europa League långt före allsvenskan. Å andra sidan, invände jag, saknade KFF ännu fler spelare jämfört med en trolig ordinarie startelva.

Nanne Bergstrand försökte väcka liv i sitt lag efter lite vacklande form på sistone genom viss rotation. Papa Diouf och Herman Hallberg på bänken, Emin Nouri avstängd och Mikael Dyrestam skadad. In med Marko Biskopovic, Stefan Larsson, Harmet Singh och Filip Sachpekidis. I synnerhet Sachpekidis tog (äntligen) chansen och gjorde sin bästa match på väldigt länge.

Med hög press i kombination med blixtsnabba och raka omställningar ville KFF störa det bollskickliga Östersund. Taktiken lyckades tidvis och när KFF spelar på det sättet menar jag att laget får ut mest av sin potential.

Återigen blev jag imponerad av lagspelaren Erton Fejzullahu i rollen som uppspelspunkt och spelfördelare i offensiv zon. Överraskande att en spelare som byggt sin karriär på målskytte och en egoistisk profil på planen plötsligt har hittat en helt annan roll. Jag tycker till och med att han kunde kosta på sig att bli mer egoistisk i vissa lägen, till exempel genom att ta fler avslut.

Apropå imponerad. Lucas Hägg Johansson gjorde på nytt ett par svettiga räddningar av matchavgörande karaktär. "Typisk linjemålvakt" säger Nanne Bergstrand om skåningen och det stämmer förstås, men å andra sidan har han i just denna del en spetskompetens av hög allsvensk klass.

Med Viktor Elm, den majestätiske lagkaptenen, framför sig i mittlåset, har Hägg Johansson råd att mestadels stå kvar på linjen.

Matchvinnare blev Jonathan Ring med två mål, varav det andra måste vara ett av de vackraste som setts på Kalmars nya arena. Ett mål som förde tankarna till Maradonas solomål mot England i VM 1986.

Trots sparsamt med speltid utvecklades Jonathan Ring under sitt halvår i Turkiet. Han lär inte bli kvar i KFF så länge - han är för bra för det - men jag tycker samtidigt att han ska vara omsorgsfull i valet av ny utländsk klubb. Det finns ingen anledning att nöja sig med vad som helst.

Kanske stanna i Kalmar ett halvår till och försöka komma med på landslagets vinterturné?

I och med segern mot Östersund är KFF:s allsvenska kontrakt i praktiken klart. Om man tappar det fina utgångsläge som man skaffat sig (inget tyder på det), lovar jag att äta gurka morgon, middag och kväll i en vecka.

Herr Pessimist låter för övrigt hälsa att inget på något sätt är klart ännu...

Relaterat

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".