Peter Aronsson
Peter Aronsson vill att universitetet ska märkas och vara en del av den omgivande världen. Ett exempel som han ger på detta är utgrävningarna vid Sandby borg på Öland. Foto: Anna Olofsson/Sveriges Radio
Kalmar län

Nye rektorn vill att Linnéuniversitetet ska spela roll för regionen

Peter Aronsson: "Vi ska göra livet mer spännande"
2:23 min

Under en lunch med universitetsstyrelsen kom regeringens formella utnämnande för Linnéuniversitetets rektor Peter Aronsson. Nu vill han se universitetet göra avtryck.

Peter Aronsson har sex år på sig att bevisa att det var en bra idé att ge honom jobbet som Linnéuniversitetets rektor.

Enligt honom är det tre delar som är viktigast för universitetet: utbildning, forskning och samverkan.

Undervisningen är självklar, forskningen likaså. För Peter Aronssons del vill han att de duktiga forskarna som finns på plats inom universitetet får lika bra förutsättningar för att bedriva sin forskning som de gamla lärosätena får.

När det gäller den sista delen är Peter Aronsson tydlig med vad han vill:

– Samverkan betyder ju då att den kunskap som vi bygger upp och den utbildning som vi ger ska också ha förmågan att skapa nytta och värde utanför universitetet.

Sandby borg ett bra exempel

Universitet ska spela roll för regionen. Ett synligt exempel på hur just samverkan kan fungera är utgrävningarna vid Sandby borg. Peter Aronsson menar att utgrävningar, förmedling av information, konstnärlig gestaltning och forskningsaktivitet möjliggjorts av just samverkan.

– Den hade inte kommit till stånd om man inte hade haft ett universitet i sin närhet och väldigt intressanta arkeologer och väldigt duktiga arkeologer som är placerade här i Kalmar, menar Peter Aronsson.

För Peter Aronssons del har han haft olika funktioner inom universitetsvärlden som till exempel lärare, forskare, professor, dekan och nu rektor. Han är glad över att ha gått just den vägen:

– En av fördelarna med att ha gått den långa vägen, det är att man känner till vad det är som är drivkrafter för olika människor och grupper och att det är de drivkrafterna som måste få leva samtidigt som vi samlar ihop krafterna och blir någonting större än vad delarna är.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".