Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Magnus Krusells Kalmar FF-blogg

Krusell: Kalmar FF kan fortfarande nå topp tio

Publicerat måndag 25 september 2017 kl 14.10
Magnus Krusell
Magnus Krusell. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Istället för att bara ha fokus på att undvika allsvenskt kvalspel, tycker P4 Kalmars KFF-krönikör Magnus Krusell att man ska våga snegla uppåt i tabellen.

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

Jag fick ovanligt många reaktioner på min krönika i går. Inte oväntat med tanke på att jag påstod att Kalmar FF i praktiken har säkrat det allsvenska kontraktet redan nu efter segern med 2–1 mot Östersund.

Mindre väntat var emellertid den våg av misstro och pessimism som fortfarande riktas mot laget. Trots att KFF just nu är oerhört svårslaget, talar vissa supportrar om "katastrofinsats" och sågar laget jäms med fotknölarna.

Jag kan undra vilken värld man lever i om man är så svårflörtad? Är kravbilden så hög att KFF måste prestera som Real Madrid för att förtjäna ett erkännande?

I sakfrågan – den om kontraktet är säkrat redan nu – har jag förstås helt fel med tanke på att det fortfarande är 15 poäng kvar att spela om.

Notera dock att jag skrev "i praktiken klart". Här borde jag varit tydligare med vad jag menar. Jag grundar min tes på två aspekter:

  1. Jag kan inte se att KFF plötsligt skulle rasa ihop och förlora resten av matcherna. Det finns så mycket taktisk flexibilitet och individuell skicklighet hos KFF just nu att det borde bli åtminstone 6-7 poäng i återstående matcher (Örebro, Hammarby, J-Södra, Häcken och Djurgården).
  2. Jag kan inte se att Gif Sundsvall och framförallt inte att Jönköpings Södra plötsligt skulle dra igång en formidabel slutspurt och dra förbi KFF. J-Södra måste troligen vinna tre av fem matcher för att överhuvudtaget ge sig själva en möjlighet att hänga kvar och det tycker jag inte att man har spelet eller spelarna för.

Kalmar FF ska ha ett annat fokus. Visst, det handlar fortfarande om överlevnad – att säkra kontraktet även i teorin. Däremot tycker jag inte att man ska stirra sig blind på lagen som ligger efter i tabellen. Med fokus och koncentration på fortsatt goda prestationer och en positiv attityd, finns det faktiskt möjlighet att skrapa ihop ytterligare åtminstone 7-8 poäng. Det skulle i så fall innebära att det fortfarande finns en chans att hamna på cirka 37 poäng och kanske en placering bland de tio bästa.

En höstsäsong med en sådan poängutdelning skulle verkligen ge energi till den omstart som föreningen behöver göra inför 2018. Ja, som du märker har jag redan börjat snegla mot framtiden.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".