Jan Björklund tillsammans med två elever på Cis
Jan Björklund kom till Kalmar och fick träffa Cis-eleverna Arpi Ohanyan och Ronja Kandenäs. Foto: Lennart Palm/Sveriges Radio
Kalmar

Björklund (L): Regeringens förslag hotar skolor som Cis

"Det kommer inte gå att driva den här typen av skolor"
5:34 min

Om regeringen och Vänsterpartiet lägger fram ett förslag om att stoppa vinster i välfärden är det ett hot mot friskolor som Cis i Kalmar. Det hävdade Jan Björklund (L) när han besökte skolan i dag.

– Skolor som den här kommer inte att kunna finnas kvar om förslaget om att stoppa vinster i välfärden går igenom. Ett företag måste kunna gå med vinst för att kunna överleva ett annat år när det blir förlust, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund när han besöker skolan i Kalmar på måndagen.

Förslaget har tagits fram som en plan för att stoppa oseriösa företag som tar ut stora vinster och där undervisningen blir lidande. Men Björklund menar att det finns andra sätt att stoppa oseriösa skolföretag.

– Den som inte är seriös ska inte få tillstånd att starta en friskola, säger han. Det ska vara tuffare att få tillstånd, och dessutom lättare att dra in ett tillstånd, då kommer vi åt problemet.

Socialdemokraternas riksdagsledamot Lena Hallengren från Kalmar är ordförande i riksdagens utbildningsutskott. Hon kommenterar Björklunds utspel såhär:

– Jan Björklund borde hålla sig för god för att åka runt på landets friskolor och komma med falsk information. Vad vårt förslag innebär är att de skattemedel som ska gå till skolan verkligen ska göra det och inte hamna i ägarnas egna fickor.

Hör längre intervjuer med de två politikerna i ljudklippet ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".