Ska Smederna skrälla igen i SM-finalerna?

Otippade Smederna eller guldtippade Vetlanda blir svenska mästare i speedway 2017. Två heta finalkvällar i rad avgör allt.

Ska Smederna fortsätta skrälla och ta sitt första SM-guld på 40 år eller ska Vetlanda köra hem sitt tionde guld? Onsdag kväll kommer svaret.

Två finaler avgör vilket av lagen som blir svenska speedwaymästare 2017.

Det väntas storpublik till Eskilstuna med kring 7-8000 på plats för att se klubbens första SM-final på 14 år. Då var Nicki Pedersen, Billy Hammil och Scott Nicholls stjärnor nu är det andra som glänser.

Smederna säkrade sent en slutspelsplats men har prickat formen perfekt och sedan överraskande slagit ut både Dackarna och Masarna i slutspelet.

Vetlanda vann grundserien och avfärdade fjolårets vinnare Rospiggarna i semifinal efter en rejäl urladdning på hemmabanan.

I kraft av seriesegrare fick Vetlanda välja körordning i finalerna och valde som väntat att köra andra och avgörande match hemma. 

Första halvan av finalen körs i Eskilstuna tisdag kväll och båda lagledarna har skruvat på sina lag till det yttersta för att få till bästa möjliga lag.

Eskilstuna Smederna - Elit Vetlanda

Smederna har sina trumfkort i Matej Zagar och Andrzejs Lebedevs som lär få köra maximalt mycket. Båda är i toppform och Zagar är nog snabbast i världen just nu med två raka GP-segrar och näst intill prickfri körning i slutspelet. 

Smedernas chans att nå guldet är att köra säsongen bästa match på hemmabanan genom att vinna med en rejäl marginal. När Girgory Laguta inte får vara med på grund av dopningsavstängning så satsar lagledningen ändå inte på att  ta med vare sig Walazek eller Madsen utan har satt upp Andrej Karpov i laget igen men han har varit skadad länge så de övriga lär få dela på hans heat i ett försök att få ut max av laget. 

Vetlanda  som kört med tre svenskar hela grundserien har bytt taktik i slutspelet och låter nu fyra polska förare plus Vaculik ta hand om de fem första västarna medan Oliver Berntzon och Tomas H  Jonasson blir svenskt reservpar medan Jonas Davidsson står utanför men kan nog få plats i returen på onsdag.

Eskilstuna Smedernas laguppställning:
1) Andrzejs Lebedevs
2) Pontus Aspgren
3) Andrej Karpov
4) Mikkel Michelsen
5) Matej Zagar
6) Michael Jepsen Jensen
7) Linus Eklöf

Elit Vetlandas laguppställning:
1) Martin Vaculik
2) Szymon Wozniak
3) Jaroslaw Hampel
4) Tobiasz Musielak
5) Bartosz Zmarzlik
6) Oliver Berntzon
7) Tomas H Jonasson

Första finalen startar tisdag 19.00 och sänds som en del av Sportextra i P4 med Janne Rindstig och Per Kahl på plats