Pauline Fransson
Pauline Fransson blev ställd, glad och chockad när hon förstod att stipendiet från landstinget på 50 000 kronor var hennes. Foto: Silvia Rydberg/Sveriges Radio
Nybro

Pukebergkonstnär prisas av landstinget – "finns inspiration här"

Pauline Fransson om kulturstipendiet: Jag blev helt ställd
2:50 min

Kalmar, Pukeberg och Köpenhamn. På dessa orter finns konstnären Pauline Fransson som i år är en av tre som får motta landstingets kulturstipendium.

Pauline Fransson blev helt ställd när hon via ett telefonsamtal förstod att hon var en av landstingets kulturstipendiater för i år. Hon blev också stolt och samtalet fick henne att inse en sak om sig själv:

– Jag har kommit på att jag har nog en tendens att svära ganska mycket när jag får chockande besked.

Svordomen hon menar är ordet "shit", ett ord som tillsammans med ordet "häftigt" kom ut ur Pauline Franssons mun när hon förstod att ett stipendium på 50 000 kronor var hennes.

Pengarna tänker hon ska användas till resor och för att utveckla sitt eget konstnärskap.

Inspireras av skogen

Fransson ägnar sig åt figurativt oljemåleri. Hon har gjort en hel del porträtt men är just nu inspirerad av skogen och av det som finns där.

Det är på Kungliga konstakademien i Köpenhamn som hon just nu utvecklar sitt måleri. Där har hon gått de senaste två åren och lärt sig otroligt mycket.

Inte minst har hon fått chansen att just resa. Resor som gått till Kina och till en professor vid deras konstakademi som undervisar i teckning. Resorna har för Pauline Fransson varit guld värda och kan tack vare stipendiet bli fler.

"Det jag behöver finns här"

Dock är det miljön i Pukeberg som betyder mest för henne. Att det är just där, och inte i en storstad, hon kommer vara verksam i är hon ganska övertygad om.

– Jag trivs jättebra i Ateljéhus Pukeberg, det är ett fantastiskt gäng med människor och jag arbetar väldigt bra där känner jag. Det som jag behöver i mitt konstnärskap och det som jag inspireras av finns här runtomkring. I en storstad då kan inte jag bara gå runt hörnet och så kommer jag till en tyst skog eller få de där intima samtalen, berättar Pauline Fransson.

Övriga två som får landstingets kulturstipendium, på 50 000 respektive 25 000 kronor, är författaren Tove Folkesson och musikern Anna Steirud. Stipendierna delas ut när landstingsfullmäktige har sammanträde i november.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".