Fartyg på grund i vattnet.
Foto: Peter Bressler/Sveriges Radio
Oskarshamn

Efter grundstötningen – kapten och styrman häktade för grovt sjöfylleri

Åklagare Johan Henningsson: "Olika uppgifter om vem som gjort vad"
0:55 min

Två män häktades på tisdagen misstänkta för grovt sjöfylleri och grov vårdslöshet i sjötrafik efter att ett lastfartyg gick på grund utanför Oskarshamn i lördags.

I Kalmar tingsrätt hölls på tisdagen två häktningsförhandlingar efter grundstötningen utanför Oskarshamn i helgen.

Den första förhandlingen, mot den 37-årige kaptenen, hölls bakom stängda dörrar. Han nekade till brott och motsatte sig häktning, men häktades trots det med restriktioner, på sannolika skäl misstänkt för grovt sjöfylleri och grov vårdslöshet i sjötrafik.

Den 50-årige överstyrmannen misstänks också för samma brott och den häktningsförhandlingen hölls direkt efter den första. Han erkände sjöfylleri men nekade till grov vårdslöshet i sjötrafik. Även den förhandlingen hölls bakom stängda dörrar och precis som kaptenen häktades överstyrmannen med restriktioner.

De två har uppgett olika versioner av vad det var som hände på lördagen när fartyget gick på grund. Överstyrmannen har uppgett att han inte var uppe på bryggan vid tillfället.

Som häktningsskäl anger åklagaren att det finns risk att de två undanröjer bevis eller på annat sätt försvårar utredningen. Åklagaren menar också att det finns risk att de avviker eller på annat sätt undviker ett eventuellt straff.

De två greps i lördags morse och anhölls senare på eftermiddagen. Åtal ska vara väckt före den 10 oktober.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".